Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA voert actie: stop transfers, start solidariteit (06/01/05)

Vandaag bracht Bart De Wever, samen met de N-VA parlementsleden Frieda Brepoels, Patrick De Groote, Kris Van Dijck, Jan Peumans, Mark Demesmaeker en een dertigtal partijmilitanten, 11,3 miljard euro naar Wallonië. Dit bedrag vertegenwoordigt de jaarlijkse transfer van Vlaanderen naar Wallonië. Voor het geldtransport waren maar liefst 12 kleine vrachtwagens nodig, volgeladen met 226 miljoen bankbiljetten van 50 euro.

Met deze actie lanceert de N-VA een oproep om deze transfers stop te zetten en te vervangen door een echte solidariteit. Een solidariteit van gemeenschap tot gemeenschap geënt op objectiviteit, transparantie en doelmatigheid. Deze solidariteit moet voor de N-VA uitgevoerd worden volgens de beginselen die gehanteerd worden bij de besteding van de Europese structuurfondsen: complementariteit (partnerschap), additionaliteit (de aangebrachte middelen zijn steeds aanvullend bij eigen middelen), coördinatie en meerjarenplanning.

De colonne vertrok op het Barricadenplein, reed via het kabinet van Marie Arena en eindigde aan de scheepslift van Strépy-Thieu. Het kabinet Arena, met 200 medewerkers, stond daarbij symbool voor de overheidstewerkstelling die in Wallonië oploopt tot bijna 40 % en voor het gebrek aan verantwoordelijkheidszin die wordt veroorzaakt door het systeem. De scheepslift werd bezocht als symbool van nutteloos besteed geld.

Steunend op haar eigen programma en op het Vlaams regeerakkoord, plaatst de N-VA deze transfers ook op de agenda van het Forum. De N-VA verwacht van de Franstalige partijen dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen en dat ze gesprekken over het ombuigen van deze ondoeltreffende transfers tot echte solidariteit, niet zullen dwarsbomen.

De N-VA pleit, zoals expliciet opgenomen in het Vlaams regeerakkoord, voor een Vlaamse solidariteit met Wallonië. We koesteren geen historische rancunes en sturen niet aan op georganiseerd Vlaams groepsegoïsme. Franstalig België doet er wel goed aan te beseffen dat een halsstarrig non op iedere Vlaamse vraag tot verdere staatshervorming, het draagvlak voor die solidariteit ernstig ondergraaft. Het is de verantwoordelijkheid van de Waalse politici om te zorgen dat dit niet gebeurt.

Auteur:
Voprzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be