Gemeente Borsele

Proef in Borsele voor zorg via dorpteams

Heinkenszand, 6 januari 2005

De stuurgroep Wozoco van de gemeente Borsele wil een proefproject voor dorpteams starten. In deze integrale teams wordt de dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn en zorg gecombineerd. De start van het project staat voor medio 2005 gepland.

Het dorpteam van het proefproject krijgt als standplaats Heinkenszand en zal de zorgvragers van een deel van de gemeente bedienen. Als dit project een succes wordt, dan zullen de dorpteams ook in de rest van Borsele ingezet worden.
Een dorpteam is een integrale groep medewerkers. Het team is in een beperkt geografisch gebied actief en kan bestaan uit huishoudelijke hulpen, woonbegeleiders, verzorgenden, verpleegkundigen, enzovoorts. Het team is verantwoordelijk voor het beantwoorden van een zo groot mogelijk deel van de vragen naar woon-, zorg-, en welzijnsdiensten van zoveel mogelijk inwoners. Tachtig procent van de vragen van de klanten ligt in het verlengde van het dagelijks leven: huis schoonmaken, eten koken, persoonlijke verzorging zoals wassen, enzovoorts. Het doel van de dorpteams is om de dienstverlening zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De stroomlijning van het aanbod via de teams biedt de zorggebruiker gemak in zowel aanvraag van de diensten als in het gebruik ervan. Verder wordt het gemakkelijker voor de gebruiker om via het dorpteam de stap te maken naar meer of andere dienstverlening.
Het initiatief is ontwikkeld door de stuurgroep Wozoco van de gemeente Borsele. In deze stuurgroep participeren de volgende partijen: R&B Wonen, zorgcentrum De Kraayert, zorgcentrum Poelwijck, seniorenraad Borsele, stichting voor Regionale Zorgverlening, Allévo, Het GORS, stichting Siloah, zorgkantoor Zeeland en de gemeente zelf. Het opzetten van een kader voor de integrale teams vloeit voort uit het al bestaande Loket Inzet van de gemeente. Hier is sprake van een gecombineerd aanbod van informatievoorziening. Aanvullend willen de zorgorganisaties nu met de dorpteams een gezamenlijk pakket van zorg- en dienstverlening gaan bieden.