Gerechtelijke organisatie

Omwisseling guldens Free Record Shop terecht afgewezen

Rotterdam, 4 januari 2005 â De bestuursrechter van de rechtbank Rotterdam heeft op 3 januari uitspraak gedaan in een procedure van de Free Record Shop (FRS) tegen de Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft volgens de rechtbank terecht het verzoek van FRS tot omwisseling van guldens, die zij heeft verkregen met de actie âGuldenwisselâ, afgewezen.

Volgens de rechter heeft DNB een juiste uitleg gehanteerd van de regelingen ten aanzien van de omwisseling van guldens na de invoering van de euro. Daarin staat dat de omwisseling zal plaatsvinden nadat bij onderzoek is gebleken dat aan de aanvraag tot inwisseling âredelijkerwijsâ gevolg behoort te worden gegeven.

De rechtbank overweegt onder meer dat FRS, door als een soort doorgeefluik te fungeren, het DNB onmogelijk heeft gemaakt om te onderzoeken of ten aanzien van de particulieren die hebben meegedaan aan de actie van de Free Record Shop voldaan is aan het criterium âredelijkerwijsâ.

Ten tweede werkt de Free Record Shop, door na de periode waarin zowel met guldens als met euroâs betaald kon worden, onverkort guldens als betaalmiddel te blijven accepteren, het zo snel mogelijk uit de geldomloop raken van guldens tegen, zodat ook daarom moet worden aangenomen dat niet is voldaan aan het criterium âredelijkerwijsâ .

De regels met betrekking tot de omwisseling acht de rechtbank niet in strijd met hogere regelgeving. Er zijn ook geen bijzondere omstandigheden die een afwijking van de wettelijke regels rechtvaardigen. Dat in sommige andere landen mogelijk een ruimer beleid wordt gehanteerd, doet niet terzake.

Tenslotte kan ook het beroep op het vertrouwensbeginsel FRS niet baten. DNB heeft in haar berichtgeving nimmer enige onduidelijkheid erover laten bestaan dat FRS de gelden verkregen uit de actie âGuldenwisselâ na 31 december 2002 niet bij DNB zou kunnen inwisselen.

LJ Nummer

AR8687