---

Nieuwsberichten
---

Toelichting dagtoelagen militairen in Irak

6-1-2005 16:15:00

Naar aanleiding van recente publicaties over de uitzendtoelage van militairen in Irak, vindt u hier een overzicht van de huidige regeling.

De dagtoelagen bij vredes- en humanitaire operaties zijn opgenomen in de Regeling Voorzieningen bij Vredes- en Humanitaire Operaties (VVHO), die sinds 15 juli 1996 van kracht is. De toelagen bestaan uit twee onderdelen, een afkoopbedrag voor extra werkdruk ( 39.76 bruto) en een afkoopbedrag voor onkosten ($ 27 netto).

De toelage voor extra werkdruk is voor overwerk, extra diensten en consignatie. Deze toelage wordt periodiek bijgesteld aan de hand van het percentage van de salarisverhoging. De laatste keer dat deze is bijgesteld was 1 november 2002. Omdat deze toelage wordt belast volgens het schijventarief van de loonheffing verschilt het nettobedrag. Manschappen/onderofficieren ontvangen ongeveer 27 netto, oudere onderofficieren en officieren tot en met de rang van majoor ongeveer 23 en de groep daarboven rond de 20.

De toelage voor onkosten is bestemd voor uitgaven in het operatiegebied, zoals onkosten voor communicatie, ontspanning en recuperatie (herstel na grote inspanning of ziekte). Uit een eerder gehouden onderzoek is gebleken dat deze toelage voldoende was, waardoor geen periodieke bijstelling is afgesproken. Het bedrag van $ 27 netto is een standaardbedrag voor alle operaties die onder de VVHO vallen. Omdat dit bedrag in dollars is, is het uiteraard onderhevig aan koersschommelingen van de Amerikaanse munt. Deze koers is tot twee jaar geleden altijd hoger geweest dan die van de euro, en daarvoor de gulden. Nu de koers daalt, levert de vergoeding momenteel 20,19 per dag op.

De totale dagtoelage voor militairen komt daarmee netto op minimaal 40,19 en maximaal 47,19. Dit geldt ook voor de militairen die in Irak verblijven.

Nieuws Nieuwsberichten