Vereniging Milieudefensie

Resterende uitspraken kort geding over boycotactie:

Rechter wijst schadeclaim Super de Boer af

Amsterdam, 6 januari 2005 --- Milieudefensie hoeft Laurus/Super de Boer geen schadevergoeding te betalen naar aanleiding van de boycotactie van 18 december j.l, zo oordeelde de rechtbank vanmiddag. De keten spande in december een kort geding aan tegen de milieuorganisatie om de geplande boycotacties te voorkomen. De rechter oordeelde toen, eveneens als vandaag over de schadevergoeding, in het voordeel van Milieudefensie. De rechter stelde wel dat het logo van de supermarkt niet meer als zodanig mag worden gebruikt in de campagne tegen gifresten op groente en fruit.

In december oordeelde de rechter dat er wel degelijk wetsovertredingen hadden plaatsgevonden, die acties van Milieudefensie tegen de supermarktketen rechtvaardigden. Vandaag stelde de rechter "dat Milieudefensie het recht heeft op vrije meningsuiting m.b.t. de problematiek rond de aanwezigheid van (residuen van) bestrijdingsmiddelen op groente en fruit (...). Om haar mening kracht bij te zetten staat het Milieudefensie vrij om actie te voeren". De rechter had dan ook geen probleem met de gekozen actievormen zoals de productboycot van gifdruiven van Super de Boer en het uitdelen van rode kaarten bij 25 filialen het hele land. De schadevergoeding van 200.000 euro die Laurus van de milieuorganisatie eiste, vond de rechter ook niet terecht.

De rechter vond het echter niet noodzakelijk om het geregistreerde logo van de supermarktketen te gebruiken aangezien ook door gebruik van de naam Super de Boer duidelijk gemaakt kan worden om welk bedrijf het gaat. Milieudefensie zal het logo op die manier dan ook niet meer gebruiken. Super de Boer is "als de in hoofdzaak in het ongelijk gestelde partij" door de rechter veroordeeld de proceskosten te betalen.

Milieudefensie is verheugd over het oordeel van de rechter en gaat door met eigen metingen naar gifresten op groenten en fruit in alle Nederlandse supermarkten, variërend van Aldi tot Albert Heijn. De resultaten zullen wederom op prikkelende wijze openbaar worden gemaakt.