Provincie Zuid-Holland

Subsidie leefbaarheid kleine kernen toegekend en opening 2e tranche 2005

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben in totaal 436.966,00 euro subsidie toegekend aan projecten in kleine kernen. Het bedrag vormt een bijdrage aan maar liefst 18 ingediende projecten, verdeeld over de provincie. Het gaat hierbij om projectsubsidies voor initiatieven die een effectieve bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in kleine kernen in Zuid-Holland.

Kleine gemeenschappen hebben vaak moeite het hoofd boven water te houden. De provincie Zuid-Holland heeft een subsidie ingesteld waarmee leefbaarheidprojecten in kleine kernen kunnen worden ondersteund. In totaal is voor 2005 ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld om het voorzieningenniveau in kleine gemeenschappen in de provincie in stand te houden. Het gaat hierbij om projecten zonder winstoogmerk, die een effectieve bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid in kleine kernen.

BundelenVanaf projectjaar 2005 is een deel van de subsidie gelden specifiek gereserveerd voor projecten die gericht zijn op het bundelen van voorzieningen. De provincie wil daarmee het multifunctionele gebruik van gebouwen en diensten door en voor sociaal-maatschappelijke, zorg, culturele maar ook commerciële voorzieningen stimuleren. Zo is in deze eerste tranche van 2005 subsidie verstrekt aan de gemeente Goedereede voor de realisatie van een servicewinkel in het gemeentehuis. Met dit gemeenschappelijke loket zullen naast publieke dienstverlening onder andere ook bankzaken en de VVV een nieuwe plek krijgen. Door diensten te bundelen kunnen voorzieningen in kleine kern behouden worden. Stompwijk heeft eveneens projectsubsidie ontvangen voor het onderzoek naar de haalbaarheid en plan van aanpak voor een Kulturhus. Hierbij werken o.a. de gemeente Leidschendam-Voorburg, woonstichting Vidomus, zorgaanbieder Florence en de dorpsraad samen om via multifunctioneel gebruik van ruimten en organisaties het voorzieningenpeil in de Stopwijk in de toekomst op peil te houden.

2e tranche 2005 Er kan momenteel weer subsidie aangevraagd worden voor subsidie in het kader van Sociale Infrastructuur in kleine kernen. De 2e tranche 2005 is tot 1 maart 2005 geopend. Kijk voor meer informatie op onze website www.zuid-holland.nl. Voor een informatiebrochure en aanvraagformulier kunt u ook contact opnemen met Provincie Zuid-Holland - Informatiepunt Leefbaarheidsubsidie Kleine Kernen - Postbus 90602 - 2509 LP Den Haag - telefoon 070 - 441 77 17.

VoorwaardenEen subsidieaanvraag moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is er alleen geld beschikbaar voor projecten in kernen met minder dan 5.000 inwoners. Ingediende projecten moeten een bijdrage leveren aan het behoud en de bereikbaarheid van de sociaal infrastructuur. Daarbij is betrokkenheid en steun van de plaatselijke bevolking, maar ook afstemming op bovenlokaal niveau van groot belang. Het gaat hierbij om eenmalige projecten met een kleinschalig karakter. Subsidie wordt verleend op basis van tenminste 50% cofinanciering door de aanvrager of derden. Voor de subsidies worden maximale bedragen per project gehanteerd, afhankelijk van het type project. Voor kleinschalige projecten gericht op één aspect van leefbaarheid maximaal ¤ 25.000, voor projecten gericht op het combineren van voorzieningen maximaal ¤ 100.000.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22