Time : 4:30:44 PM
Date : Thursday, January 06, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

ABVV (BBTK en Algemene Centrale) 100 procent achter de werknemers van Brantano Nederland

Vanmiddag voerde een 100-tal Nederlandse werknemers van de schoenenwinkels Brantano actie aan de hoofdzetel van het bedrijf in Erembodegem. De BBTK (bedienden) en de Algemene Centrale (arbeiders), die zelf leden en afgevaardigden hebben bij het personeel van Brantano België, verklaren zich solidair met de Nederlandse collega's.

Deze actie kadert in het protest van de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten tegen de wijze waarop de Nederlandse winkels begin december 2004 verkocht zijn aan A.S. Watson Group (die o.a. winkelketens als Kruidvat en Ici Paris XL runt), een groep die om te beginnen al geen ervaring heeft met de schoenensector.

Vooral de arbeidsvoorwaarden en de mogelijke mutaties die de werknemers te wachten staan bij hun nieuwe werkgever worden door FNV Bondgenoten bekritiseerd. De betrokken werknemers moesten al op de eerste dag na de overname hun arbeidscontract gaan tekenen bij A.S. Watson. A.S. Watson, dat elk overleg met de vakbond weigert, heeft al aangekondigd dat de Brantanowinkels vervangen zullen worden door Kruidvat- en Ici Paris XL-winkels, zodat de schoenenverkopers omgeschoold zullen moeten worden tot drogisterijbedienden. Wat uiteraard niet zo evident is.

Voor verdere informatie:

Jan Deweghe, secretaris BBTK
gsm: 0475-57.64.48
Erwin Callebaut, secretaris AC
gsm: 0475-27.06.33