LEI

persbericht / nr. 1797

6-januari-2005

Bloemensector zou grotere rol kunnen spelen bij controle plantgezondheid

De controle op de plantgezondheid bij in- en uitvoer van bloemisterijproducten is duur en tijdrovend. Een systeem waarbij de nadruk meer ligt op maatregelen op de bedrijven zelf zou wellicht voordelen bieden. In opdracht van het Ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw onderzocht Wageningen UR daarom de mogelijkheden van meer zelfregulering binnen de grenzen van de Europese regelgeving. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het bedrijfsleven zichzelf te laten controleren onder toezicht van de keuringsinstantie Naktuinbouw of van een private instelling. Zelfregulering kan ook worden gestimuleerd door een vermindering van het aantal inspecties (reduced checks) afhankelijk te stellen van de extra risicofactoren rond een bedrijf of product. Een belangrijke voorwaarde voor de invoering van dit soort systemen is dat ze worden vertrouwd door de landen waarheen Nederland exporteert.

Bij privatisering van de controles is het essentieel dat zij worden uitgevoerd door een onafhankelijke rechtspersoon, die op geen enkele manier onder het gezag staat van het bedrijfsleven of daar belangen in heeft. Naast de keuringsinstantie Naktuinbouw zou dit ook een private keuringsinstelling onder toezicht van de overheid kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is om aan bedrijven waarvan het product of productieproces voldoet aan fytosanitaire eisen een certificaat van erkenning te geven, met controle via periodieke audits. Zo'n systeem past echter niet binnen de bestaande regelgeving.

Niet alle delen van de glasbloemensector zijn even geĂŻnteresseerd in zelfregulering. De belangstelling ligt vooral bij importeurs van stek- en halfwasproducten. Naarmate meer met vaste leveranciers en afnemers wordt gewerkt en de keten meer gesloten is, kunnen de risico's beter onder controle worden gehouden. De bedrijven zelf zien als belangrijke voorwaarden voor zelfregulering dat er een strenge sanctieregeling is en dat deelname financieel voordeel oplevert.

De onderzoekers van het LEI, het PPO Glastuinbouw en Wageningen Universiteit constateren dat belangenverhoudingen een belangrijke rol spelen in het netwerk rond de regelgeving. Overheid en bedrijfsleven zullen moeten samenwerken vanuit een gedeelde visie op zelfregulering als gewenste ontwikkelingsrichting. Daarna kan worden gediscussieerd over de gewenste vorm. Alvorens een nieuw controlesysteem te introduceren, zullen wel de kosten en baten en de gevolgen voor de Nederlandse exportpositie zorgvuldig in kaart moeten worden gebracht.
---

Zelfregulering van plantgezondheid in de bloemisterij; Verkenning van behoeften en mogelijkheden. Het rapport bestellen 'rapport6.04.22'.