ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT
http://www.fbk.eur.nl

EUR-studenten scoren hoog op WK debatteren in Maleisie

ROTTERDAM, 6 januari 2005 Sharon Kroes en Lars Duursma zijn als beste sprekers van het Europese vasteland geëindigd op het wereldkampioenschap debatteren, dat van 27 december tot 4 januari j.l. werd georganiseerd in Maleisië. Duursma eindigde zelfs bij de beste tien ESL ('English as a Second Language') sprekers ter wereld. Nooit eerder in de 25-jarige historie van het evenement eindigde Nederlandse sprekers zo hoog. De studenten van de Erasmus Universiteit kwamen na negen rondes slechts één punt tekort om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het prestigieuze toernooi.

De World Universities Debating Championships (WUDC) vormen de grootste debatcompetitie ter wereld, met afgelopen editie ruim 900 deelnemers van ongeveer 140 universiteiten uit meer dan 25 verschillende landen. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd en vond de afgelopen jaren onder meer plaats in Singapore, Sydney, Glasgow, Toronto en Kaapstad. Tijdens het toernooi werd een grote variëteit aan onderwerpen bediscussieerd op het gebied van politiek, economie, onderwijs en ethiek. De finale, waarin onder meer teams van Oxford en Cambridge University vertegenwoordigd waren, werd gewonnen door Erik Eastaugh en Jamie Furniss van Ottowa Law.

Sharon Kroes (19) is vanaf september 2004 wekelijks te zien in Het Lagerhuis dat op zaterdagavond live wordt uitgezonden door de VARA. Daarvoor was hij bijna drie jaar vast panellid in VARA's Jongeren Lagerhuis, waar hij zeven keer werd uitgeroepen tot beste spreker. Lars Duursma (22) werd in 2003 Europees Kampioen debatteren in de categorie 'Engels als Tweede Taal'. Daarnaast won hij in 2003 en 2004 het Nederlands Kampioenschap debatteren. Kroes en Duursma studeren beiden (International) Business Administration aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De deelname aan het WK debatteren is mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor SRM, opleidingsinstituut in marketing-, communicatie- en salesopleidingen. Andere sponsors zijn de Rotterdam School of Management en Vereniging Trustfonds Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens het evenement is meerdere malen stilgestaan bij de tragische gevolgen van de tsunami in Azië. Een collecte onder deelnemers, organisatie en sponsors heeft een aanzienlijk bedrag opgeleverd voor de slachtoffers van de ramp.

Noot voor de redactie (