PCM Uitgevers brengt pensioen onder bij PGB

PCM Uitgevers brengt vanaf 1 januari 2005 het pensioen voor al zijn werknemers onder bij het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB). Dat zijn PCM en het bestuur PGB onlangs overeengekomen. PCM, uitgever van landelijke en regionale dagbladen en boeken wil zich meer richten op de kernactiviteiten. Daarnaast speelde de sterk toenemende wet- en regelgeving op pensioengebied en de gewenste solide financiële positie van het fonds een rol in de besluitvorming. De pensioenaanspraken en het vermogen van het eigen pensioenfonds PCM gaan over naar het PGB. Bij PCM werken ruim 3.500 mensen.

Het PGB biedt als bedrijfstakpensioenfonds concerns met grafische bedrijfsonderdelen, de mogelijkheid van vrijwillige aansluiting. Ondernemingen kunnen er voor kiezen om voor het niet-deelnemingsplichtige personeel de pensioenregeling in de grafimedia vrijwillig te volgen. PCM maakt van deze mogelijkheid gebruik en wordt in de gelegenheid gesteld om op een aantal onderdelen zoals het opbouwpercentage, het pensioensalaris, de franchise en de premiehoogte van de grafische regeling af te wijken. Eerder besloot PCM al over te stappen van een eindloon naar een middelloonregeling.

Het PGB neemt met ingang van 2005 het vermogen en de pensioenaanspraken over. Het vermogen van pensioenfonds PCM bedroeg eind december 2004 ongeveer 500 miljoen. Het totale vermogen van het PGB komt daarmee op 7,6 miljard.

Voorzitter Ben Knapen van pensioenfonds PCM geeft aan dat de vrijwillige aansluiting bij PGB is ingegeven door de vele ontwikkelingen op pensioengebied gedurende de laatste jaren: Pensioenfondsen zijn in woelig vaarwater terechtgekomen. Meer toezicht, meer regelgeving en een volatiel beursklimaat maken het voor ondernemingen niet gemakkelijker om een eigen pensioenfonds te voeren. Door het afstoten van het pensioenfonds kan PCM zich meer richten op de kerntaken.
Het PGB, het bedrijfstakpensioenfonds voor de grafimedia, staat goed aangeschreven. Het fonds levert een goede prijs/kwaliteitverhouding voor het uitvoeren van een pensioenregeling. Dan is vrijwillige aansluiting voor ons een prima optie. Voor onze deelnemers en gepensioneerden komt daarbij dat, gezien de hogere dekkingsgraad van het PGB, een grotere kans op een indexatie van hun pensioenrechten en pensioenuitkering in het verschiet ligt. Hoewel natuurlijk duidelijk is dat die indexatie alleen kan worden gegeven als de middelen van het grafimedia pensioenfonds toereikend zijn.

Paul van Leeuwen, algemeen directeur van het PGB is content met de aansluiting van PCM.
Momenteel zijn ongeveer 50.000 werknemers bij ons verzekerd, het aantal pensioenontvangers ligt rond de 30.000. Het is goed om te zien dat een ondernemingspensioenfonds als PCM er nu voor kiest om het pensioen voor al haar deelnemers bij het PGB onder te brengen. Door verdere verbreding van de basis kan zowel met het oog op het vermogens-, risico- en pensioenbeheer als op de uitvoeringskosten, belangrijke synergie worden gerealiseerd.
Het PGB is ontstaan vanuit de grafische industrie. Later is, ingegeven door technologische ontwikkelingen, gekozen voor de bredere labeling van grafimedia. De activiteiten van het dagblad- en uitgeverijbedrijf PCM zijn daaraan nauw verwant. Met andere woorden de werknemers van PCM passen goed bij de deelnemerskring van het PGB.