PvdA Europees parlement


"Europa geeft meer dan 1 miljard euro voor hulp aan Azië"

6 januari 2005
Max van den Berg, PvdA-europarlementariër en vice-voorzitter van de commissie voor ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement, denkt dat de totale Europese bijdrage aan de hulp aan Azië de 1 miljard euro ruim zal overschrijden.
Vandaag heeft Van den Berg in een extra commissievergadering, in aanwezigheid van de ambassadeurs uit de getroffen landen, gepleit voor een bijdrage van 300 miljoen euro uit de reserves van de EU-begroting voor 2005. "De tot nu toe genoemde bedragen zijn veel te bescheiden. We moeten voorkomen dat het geld uit de fondsen voor armoedebestrijding worden gehaald. Dat geld is op andere plekken even hard nodig," aldus Max van den Berg. Ook roept Van den Berg de EU op om voldoende hulp te bieden aan de getroffen Afrikaanse landen.

Volgende week dinsdag leidt Max van den Berg een delegatie van het Europees Parlement naar Genève om de Europese Commissie te begeleiden op de internationale donorconferentie. Op maandag en woensdag zal in Straatsburg ook over de gevolgen van de zeebeving worden gesproken en wordt beslist over de hulp die Europa kan bieden.