FNV Bouw


---

>datum: 06-01-2005

---

Ilegale arbeiders sterk in trek in bouw

Tijdelijke illegale arbeiders in trek bij ondernemers

Ondernemers maken steeds vaker gebruik van illegalen op tijdelijke basis. Dat gebeurt via een malafide uitzendbureau, in een poging om zo overheidscontroles te ontlopen. Dit stelt de Stichting Ondersteunend Komité Illegale Arbeiders in het Eindhovens Dagblad van donderdag 6 januari j.l..

Malafide uitzendbureaus houden in Nederland zo'n 100.000 illegalen aan het werk, aldus de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). De verwachting is dat dit aantal de komende jaren stijgt. De meesten werken in de tuinbouw en horeca, maar ook bouwbedrijven en de vleesverwerkende industrie maken gebruik van illegale werknemers. "Illegale arbeid in de bouw is sterk toegenomen sinds 1999, zegt de woordvoerder van de ABU. De schatting is dat het aantal illegale werknemers sindsdien is verdubbeld tot 20.000 à 30.000 personen.

Boetes verhoogd
Om dat tegen te gaan, zijn de boetes voor illegale arbeiders verhoogd van 900 tot 3.500 euro. Desondanks lijkt het totale aantal nauwelijks te dalen. Er treedt slechts een verschuiving op van langdurige directe naar kortstondige indirecte arbeidsrelaties. Ook wisselt de inzet van illegalen van sector wanneer de controles in één bepaalde sector toenemen.

---