Gemeente Winterswijk


6 januari 2005

Nog een goed voornemen voor 2005? Bezoek de expositie over niet-roken in de bibliotheek Winterswijk!

Winterswijk - Het begin van het jaar is traditioneel het moment voor veel rokers om een stoppoging te wagen. Er is bijna geen roker te vinden die nooit geprobeerd heeft te stoppen. Van 10 tot en met 22 januari 2005 staat in de openbare bibliotheek Winterswijk een expositie met beeld en geluid over niet-roken opgesteld. Voor iedereen die een poging waagt om te stoppen met roken of hierover denkt, kan de expositie een steuntje in de rug zijn! De expositie is ook interessant voor andere geĂŻnteresseerden en biedt informatie over zaken die met roken en gezondheid te maken hebben. Tijdens de expositie zal op 15 januari een informatiestand aanwezig zijn en start een posterwedstrijd voor de jeugd.

De expositie geeft op aansprekende wijze informatie over roken en stoppen. In het gratis af te halen startpakket voor stoppers is alle informatie over stoppen met roken en de ondersteuning daarbij opgenomen. De meeste rokers starten tussen de 12 en 14 jaar met roken. Daarom is zorgen dat jongeren niet beginnen met roken minstens zo belangrijk als stoppen met roken. Duidelijke informatie over roken en de gevolgen ervan kan hierbij helpen. Jongeren worden daarom speciaal uitgenodigd om de expositie te bezoeken.

Informatiestand
Op zaterdag 15 januari 2005 is van 10.00 - 14.00 uur een informatiestand aanwezig over het onderwerp roken. Er is dan ook een medewerker van de GGD Achterhoek aanwezig, die uw vragen kan beantwoorden. U kunt er onder andere het startpakket voor rokers krijgen en er is materiaal ook voor jongeren (o.a. informatie voor werkstukken of spreekbeurten) aanwezig. Ook zal, onder voorbehoud, de Robot-roker demonstreren wat tabaksrook achterlaat in de longen.

Posterwedstrijd voor de jeugd
Voor jongeren uit groep 8 van de basisschool en klas 1 van het voortgezet onderwijs schrijft de gemeente in samenwerking met de bibliotheek een posterwedstrijd uit. Jongeren worden, o.a. via de school, opgeroepen om een anti-rookposter te ontwerpen op A4-formaat. Een deskundige jury beloont de drie mooiste posters met een prijs. De winnende poster zal worden uitgegeven op posterformaat. Deze zal worden verspreid onder scholen en instellingen in Winterswijk. Vanaf 15 januari 10.00 uur is het wedstrijdformulier en het wedstrijdreglement verkrijgbaar bij de bibliotheek. Posters kunnen tot 26 februari ingeleverd worden in de bibliotheek. Voor alle deelnemers ligt een kleine attentie klaar.

Project "Winterswijk stopt!"
In 2002 overleden in totaal ruim 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Roken is bij mensen boven de 20 jaar verantwoordelijk voor een groot deel van de sterfte aan longkanker, maar ook voor de sterfte aan andere vormen van kanker en aandoeningen aan de luchtwegen. Verder is zo'n 30% van de sterfte aan coronaire hartziekten en ongeveer 40% van de sterfte aan een beroerte te wijten aan roken. Deze cijfers liegen er niet om. De gemeente Winterswijk onderkent het belang van het terugdringen van tabaksgebruik voor de gezondheid. Zij is daarom het project "Winterswijk stopt!" gestart. In samenwerking met vele instellingen in Winterswijk worden activiteiten gestart die als doel hebben de volksgezondheid te verbeteren door het roken te verminderen.