Productschap Margarine


06.01.2005

Wijziging MEP-tarieven

Eind 2004 heeft de Minister van EZ de tarieven van de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie voor de 2e helft van 2006 gewijzigd en de tarieven voor 2007 vastgesteld.

In de gepubliceerde regeling worden de subsidiebedragen vastgesteld die van toepassing zijn indien de subsidie in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2006 wordt verleend. De subsidie wordt voor maximaal 10 jaar verleend. Gedurende de gehele toekenningsduur worden de bedragen die in de onderhavige regeling zijn opgenomen, in de vorm van een voorschot uitgekeerd. Voor grootschalige zuivere biomassa is de minister voornemens een voorziening in de Elektriciteitswet 1998 op te nemen waarmee het vaste bedrag gedurende de looptijd van de subsidie wel kan worden gewijzigd.

De hoogte van de MEP-subsidie voor grootschalige inzet van zuivere biomassa in biomassa-installaties > 50 Mwe was ten behoeve van de stimulering van de milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie beperkt voor de periode van 1 juli 2003 tot 1 juli 2006. Dit betekent dat met ingang van 1 juli 2006 de onrendabele top voor de inzet van zuivere biomassa over een periode van 10 jaar wordt berekend. Nadeel van een langjarig subsidiebedrag is de onzekerheid in de biomassaprijzen, die de komende jaren nog sterk kunnen fluctueren.

Gevolg zal zijn dat bij lagere biomassaprijzen dan verondersteld er sprake is van overstimulering. Om dit te voorkomen is Van Geel van plan in de Elektriciteitswet 1998 de mogelijkheid te creëren om gedurende de 10-jaarsperiode het subsidiebedrag neerwaarts aan te passen indien de biomassaprijzen daartoe aanleiding geven. Voor enkele categorieën geldt mogelijk dat de exploitatie na het verstrijken van de MEP-subsidietermijn van maximaal 10 jaar volgens de onrendabele topberekening verliesgevend is. De exploitatiekosten na het verstrijken van MEP-subsidietermijn dragen in dat geval bij aan een verhoging van de onrendabele top, terwijl het onzeker is dat de exploitatie na 10 jaar ook daadwerkelijk wordt voortgezet. Voor deze categorieën wordt de berekening van de onrendabele top gebaseerd op een economische levensduur van 10 jaar, gelijk de periode waarover deze projecten voor MEP-subsidie in aanmerking komen. Op grond hiervan is de economische levensduur van biomassa-installasties = 50 MWe aangepast.

Daarnaast voorzien ECN en KEMA in 2006 en 2007 een stijging van de elektriciteitsprijs onder meer als gevolg van stijgende brandstofkosten en van de invoering van CO2-emissiehandel. Hierdoor wordt de opbrengst van (duurzame) opgewekte elektriciteit hoger waardoor de onrendabele top daalt en daarmee, indien de onrendabele top lager is dan het maximale subsidiebedrag, ook de MEP-subsidie. Verder worden in 2005 de vennootschapsbelasting en de energie-investeringsaftrek verlaagd. Voorts wordt de vennootschapsbelasting in 2006 en 2007 verder verlaagd naar 30,5 respectievelijk 30,0%. Deze verlagingen zijn meegenomen in de onrendabele topberekeningen en hebben een neerwaarts respectievelijk een opwaarts effect op de hoogte van de onrendabele toppen en daaruit vloeiende subsidiebedragen. Dit effect verschilt per type investering.

Rekening houdend met de voorgaande punten ontstaat onderstaand overzicht van de MEP-subsidiebedragen voor duurzame energie (bedragen in eurocenten per kWh)

De biomassamarkt is volgens de minister nog onvoldoende liquide waardoor grote schommelingen in de prijs van biomassa kunnen optreden. De consequentie daarvan is dat wanneer de biomassaprijzen lager worden dan bij de berekening werd verondersteld, het subsidiebedrag in feite te hoog is en er sprake zal zijn van overstimulering. Daarom heeft de minister het voornemen om in de Elektriciteitswet 1998 de mogelijkheid te creëren om gedurende de lopende de 10-jaarsperiode het vaste subsidiebedrag neerwaarts aan te passen indien de ontwikkeling van de biomassaprijzen daartoe aanleiding geeft.

Vanwege de lage grondstofprijs van diermeel is de onrendabele top daarvan vastgesteld op 3 ct per kWh.

Bovendien zijn er ook enkele administratieve wijzigen doorgevoerd. Zo zijn bijvoorbeeld het aanvraagformulier en het vaststellingformulier aangepast.
Meer hierover leest u in de Wijziging Algemene uitvoeringsregeling milieukwaliteit Elektriciteitsproductie .

Klik hier voor de tekst van het besluit "Regeling subsidiebedragen milieukwaliteit elektriciteitsproductie 2006 (periode 1 juli tot en met 31 december)".

Klik hier voor de tekst van het besluit Regeling subsidiebedragen milieukwaliteit elektriciteitsproductie 2007.