Productschap Margarine


06.01.2005

Officiële verslag overleg Beleidsnota Verkeersemissie gepubliceerd

Onlangs is het officiële verslag van het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de vaste commissie voor Financiën en de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat van 4 november 2004 gepubliceerd. Het debat met staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en staatssecretaris Wijn van Financiën ging over de meer dan 30 kabinetsvoorstellen in de beleidsnota om de hinder van verkeersemissies terug te dringen.

Mevrouw Spies van het CDA vond de kabinetsambitie onvoldoende en zei "De ambities op het terrein van biobrandstoffen zijn te gering. Biobrandstoffen moeten vanaf 2006 concurrerend kunnen zijn met andere brandstoffen. Daar is een tijdelijke vrijstelling van vijf tot tien jaar voor nodig. Het kabinet moet in het eerste kwartaal van 2005 met een concreet voorstel hierover komen. Dan kunnen ondernemers investeringsbeslissingen nemen en kunnen de Europese ambities rond biobrandstoffen met succes worden gerealiseerd. In 2005 moeten enkele projecten worden gestimuleerd." De ChristenUnie bij monde van Mevrouw Huizinga-Heringa vond dat ingezet moet worden op de tweede generatie biobrandstoffen voor zover deze op tijd beschikbaar kunnen zijn.

Vragen over het ontbreken van een dekking voor de plannen voor de invoering van biobrandstoffen pareerde Van Geel door te verwijzen naar het feit dat de plannen uitgaan van een ingangsdatum van 1 januari 2006, waardoor er nog genoeg tijd is om de financiering te vinden. Zo zei hij: "De haast van de Kamer met betrekking tot biobrandstoffen is begrijpelijk, maar het is de vraag hoe dit moet worden geregeld. De vraag is welke biobrandstoffen moeten worden gestimuleerd, hoe de uitvoering moet worden opgezet en welke modaliteit moet worden gehanteerd. Er kan worden gekozen voor fiscale stimulering, maar ook voor subsidies. Dit soort dingen wordt onderzocht. Invoering per 1 januari 2005 is niet mogelijk. Er zal een uiterste inspanning worden gedaan om per 1 januari 2006 een stimuleringsmaatregel voor biobrandstoffen in te voeren."

De heer Samsom van de PvdA vond die inspanning niet voldoende omdat investeringszekerheid geboden moet worden aan investeerders. "Er moet snel duidelijkheid komen over de te treffen regelingen," aldus Samsom.

Klik hier voor het verslag van het Algemeen Overleg.