Ingezonden persbericht


Published: 07:45 06.01.2005 GMT+1 /HUGIN /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0000361269

Imtech handhaaft winstprognose 2004


* Orderportefeuille en kaspositie op niveau
* Voorstel handhaving dividend op 1,07 euro per gewoon aandeel

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) handhaaft de winstprognose van een verdere toename van de EBITA voor het zojuist beëindigde boekjaar 2004 (2003: 73,9 miljoen euro). Dit meldde dr. ir. R.J.A. (René) van der Bruggen, voorzitter Raad van Bestuur, in zijn nieuwjaarstoespraak voor medewerkers. Imtech bevestigt hiermee de in maart 2004 (publicatie jaarcijfers 2003) gegeven en in augustus 2004 (publicatie halfjaarcijfers 2004) herhaalde vooruitzichten.

René van der Bruggen ging in zijn speech in op de wisselende marktomstandigheden in de verschillende clusters (Benelux - Duitsland / Spanje / UK - ICT & Technology) waarin Imtech actief is.

Benelux
Met name in Nederland stonden de activiteiten in de markten van utiliteit, industrie en infra onder zware druk, maar groeiden in België en Luxemburg. De activiteiten in de markt voor technisch beheer en onderhoud namen in alle Benelux-landen toe. Vooral het aantal langdurige onderhoudscontracten liet een groei zien.

Duitsland / Spanje / UK
De cluster Duitsland / Spanje / UK heeft goede resultaten behaald. In Duitsland, waar Imtech marktleider is in de markten utiliteit en industrie, werd wederom - ondanks aanhoudende zwakke economische marktomstandigheden - een hoger resultaat behaald dan in 2003. Van der Bruggen noemde dit 'een uitstekende prestatie'. De expansie vanuit bestaande marktposities naar de nieuwe EU-landen verliep goed. In 2004 zijn voor ruim 100 miljoen euro aan orders verworven in deze regio. Het in 2003 in de UK overgenomen Meica heeft boven verwachting gepresteerd. Ook Spanje ontwikkelde zich positief.

ICT & Technology
De activiteiten in de cluster ICT & Technology maakten per saldo een positieve ontwikkeling door. De ICT-activiteiten vertoonden een groei, maar de marges bevonden zich nog niet op het gewenste niveau. De Technology-activiteiten maakten een minder jaar door met vooruitgang op het gebied van brandbeveiliging, toegangscontrole en vooral procestechnologie en mindere prestaties bij de parkeeractiviteiten. De maritieme activiteiten vertoonden daarentegen een zeer sterke internationale groei. Bij Imtech Telecom groeiden de activiteiten in Duitsland, België, UK en Scandinavië, maar was er op de Nederlandse telecommunicatiemarkt nog steeds sprake van margedruk.

Strategie bewijst waarde
Per saldo stelde René van der Bruggen dat: 'Imtech in niet eenvoudige marktomstandigheden naar tevredenheid heeft gepresteerd. Druk in een aantal markten in Nederland (utiliteit, industrie, infra en telecom) werd gecompenseerd door een goede gang van zaken in de andere landen (België, Luxemburg, Duitsland, Engeland en Spanje) en in de markten van ICT en maritieme technologie. De Imtech-strategie bewijst ook onder ongunstige marktomstandigheden zijn waarde.' In 2004 zijn evenals vorig jaar reorganisatiekosten begrepen in het resultaat teneinde de organisatie aan te passen aan het bijbehorende activiteitenniveau. Deze komen in 2004 uit op een iets lager niveau in vergelijking met de 8,5 miljoen euro van 2003.

Orderportefeuille en kaspositie op niveau
De orderportefeuille kwam op een vergelijkbaar niveau uit als de 2,1 miljard euro van 2003. De netto kaspositie is ultimo 2004 uitgekomen op het bevredigende niveau van ruim honderd miljoen euro.

Dividendvoorstel
Op basis van de voortgang van de onderneming in het afgelopen jaar en de mogelijkheden om de Imtech-strategie verder uit te voeren, bestaat het voornemen een dividendvoorstel aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders te doen van 1,07 euro in contanten per gewoon aandeel. Dit voorstel is op hetzelfde niveau als in voorgaande jaren.

Imtech waarschijnlijk uit Midkap-index
Naar het zich thans laat aanzien zal het aandeel Imtech bij de eerst volgende herschikking van de Euronext-koersindexen uit de Midkap-index verdwijnen. De oorzaak hiervan ligt in het relatief lage handelsvolume. Grote pakketten aandelen zijn in handen van institutionele en particuliere beleggers, die op basis van koersontwikkeling en dividendrendement het aandeel Imtech als aantrekkelijk beschouwen. De koers van het aandeel Imtech is in 2004 met 26 procent gestegen, terwijl de AEX-index en Midkap-index een stijging lieten zien van respectievelijk 3 procent en 15 procent. Imtech behoort hiermee tot één van de best presterende beursfondsen op de Nederlandse aandelenbeurs. De marktkapitalisatie van Imtech ultimo 2004 bedroeg circa 700 miljoen euro.

Toekomst
Imtech zal voortgaan op de ingeslagen weg en in de komende jaren door autonome groei en acquisities uitgroeien tot een sterke Europese speler in de markt van technische dienstverlening met een daarbij behorende winstgevendheid. René van der Bruggen memoreerde in zijn speech dat: 'door overname van een aantal goed renderende ICT-ondernemingen in 2004 (de Microsoft Navision-activiteiten van Level Automatisering, IBM Software Partner Eniac en de ICT-managementspecialist BrightHouse) Imtech ICT inmiddels tot de grotere ICT-bedrijven in Nederland behoort. In een naar verwachting aantrekkende ICT-markt betekent dit een opwaartse potentie van de winstgevendheid van de ICT-activiteiten.'

Publicatie jaarcijfers
Op 8 maart 2004 zal Imtech de jaarcijfers over 2004 publiceren.

0-0-0-0-0-0-0
Nadere informatie
Imtech N.V.
Mr. M.E.J. (Mark) Salomons
Secretaris van de Vennootschap
Telefoon: (0182) 54 35 14
E-mail: mark.salomons@imtech.nl www.imtech.nl

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, elektrotechniek en werktuigbouw. Met ongeveer 13.000 medewerkers realiseert Imtech een omzet van ruim 2 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten utiliteit, industrie, maritiem, infra en telecom in België, Duitsland, UK, Luxemburg, Nederland en Spanje. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext (Amsterdam), waar Imtech is opgenomen in de Midkap-index en de Next 150 index.

Persbericht (PDF)

Imtech N.V. Quinterium Offices I Kampenringweg 45-A 2803 PE Gouda Nederland Tel +31 (0)182 543 543 Fax +31 (0)182 543 500 Email: info@imtech.nl