Gemeente Sneek


Sneek handhaaft beleid permanente bewoning recreatiewoningen Burgemeester en wethouders van de gemeente Sneek willen het beleid met betrekking tot de permanente bewoning van recreatiewoningen binnen de gemeente handhaven.

In een notitie heeft de gemeente aangegeven of de 87 recreatiewoningen in aanmerking komen voor een bestemmingswijziging. Deze notitie is geschreven naar aanleiding van nieuw beleid van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Uit de notitie blijkt dat onrechtmatige bewoning van de recreatiewoningen in Sneek niet of nauwelijks voorkomt en derhalve niet als probleem wordt ervaren.

Op grond van het rijksbeleid is het wijzigen van de bestemming van recreatie- naar woonbestemming mogelijk indien wordt voldaan aan vijf voorwaarden.
Eén van die voorwaarden is dat de recreatiewoning op 31 oktober 2003 in grote mate onrechtmatig moesten zijn bewoond. Aangezien aan deze voorwaarde bij de recreatiewoningen binnen de gemeente Sneek niet wordt voldaan is een bestemmingswijziging op grond van het rijksbeleid niet mogelijk.
Overigens wordt ook aan een aantal andere voorwaarden niet voldaan. Daarnaast is omzetting van de recreatiebestemming naar een woonbestemming ook op grond van het provinciaal en gemeentelijk beleid ongewenst.

De conclusie van het college van de gemeente Sneek is dan ook dat het bestaande bestemmingsplan gehandhaafd moet blijven. In dat bestemmingsplan is het beleid van de gemeente al gericht op het behoud van de recreatieve bestemming van recreatiewoningen. Omzetting van de recreatieve bestemming van de woningen in een woonbestemming ligt dan ook niet voor de hand.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 5-1-2005