Politie Flevoland

Politie Flevoland lost meer op en houdt meer verdachten aan

Lelystad 06-01-2005 - Politie Flevoland heeft in 2004 meer misdrijven opgelost, waardoor het oplossingspercentage opnieuw is gestegen. Het aantal aangehouden verdachten ging omhoog met twaalf procent en de tevredenheid van de Flevolander over het laatste politie-optreden is verder toegenomen. Ik presenteer die cijfers dan ook met de nodige trots en tevredenheid, aldus korpschef Pier Eringa woensdagmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie in Lelystad.

Meer opgelost

Het aantal misdrijven is vorig jaar gedaald van 32.633 naar 32.066. Het korps loste ruim negenduizend misdrijven op (negen procent meer dan in 2003). Ook het aantal niet-misdrijven (overtredingen/overlast en meldingen) nam iets af. Het oplossingspercentage steeg opnieuw. Landelijk ligt dat cijfer rond de twintig procent. Flevoland zit nu op 28,1 procent, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van 2003. In totaal werden vorig jaar 11.865 verdachten aangehouden, 1294 meer dan in 2003.

Meer mensen

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers was in 2004 22 bij twintig aanrijdingen met dodelijk afloop. Dat betekent bijna een halvering met 2003. De hoeveelheid snelheidsovertredingen gaf een stijgende lijn te zien, terwijl het aantal bekeuringen iets daalde naar ruim 38.000. "Een bewijs dat we geen bonnen schrijven om het bonnen schrijven, maar dat we blijkbaar nog meer moeten controleren op plaatsen waar dat nodig is."

Tevreden is Eringa ook met de komst van de militairen naar zijn korps. Flevoland nam er in één jaar maar liefst vijftig aan. De eersten zijn inmiddels op straat actief, de overigen zitten nog op school. "Het was een hele operatie, maar het is ons gelukt. Ik ben blij met deze uitbreiding."

Meer verdachten opgepakt

Het totaal aantal misdrijven nam in 2004 dus af (met name in Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk), dat gold ook voor het aantal niet-misdrijven, dat op iets meer dan 15.000 bleef steken. Het aantal bekend geworden verdachten nam in 2004 toe van 10.571 naar ruim 11.865. In district Noord steeg het aantal aangehouden verdachten met drie procent (van 2407 naar 2471), terwijl in het Zuidelijk district er sprake was van een toename (negen procent) van bijna driehonderd (van 3068 naar 3348). "Goede cijfers zijn mooi, maar in 2005 willen we met name investeren in de klanttevredenheid en in de kwaliteit van ons werk, in plaats van het accent te leggen op kwantiteit", gaf de korpschef nog weer, die ook nog even stilstond bij de maatschappelijke betrokkenheid van zijn korps.

Blouses en salaris

Sinds 1 januari draagt de politie niet meer een blauwe blouse, maar een witte. Nog voor de ramp in Azië werd besloten om de blauwe overhemden in te zamelen en te geven aan het Leger des Heils. Ook voor Azië is Politie Flevoland inmiddels een actie gestart. Zo wordt afhankelijk van ieders salarisschaal een bedrag gestort op giro 555. Hoe hoger het salaris, hoe meer er bijgedragen kan worden. Eringa zei toe, dit bedrag te verdubbelen.