Den Haag, 5 januari 2005

Vragen van het leden Koenders en Tjon A Ten (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

over de veiligheid van Human Rights Defenders (HRD) in Nepal

1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht van Amnesty, Human Rights Watch en de International Commission of Jurists dat Human Rights Defenders (HRD) in Nepal ernstig bedreigd worden?

2.

Hebt u ook kennisgenomen van het bericht dat er volgens de Asian Human Rights Commission ieder uur circa 200 Nepalezen door intensivering van het geweld in eigen land naar India vluchten?

3.

Bent u gezien deze ontwikkelingen bereid om, in navolging van uw bij het EU mensenrechtenforum gehouden speech, waarin u stelde dat mensenrechtenactivisten alle mogelijke ondersteuning van EU landen verdienen om de eigen positie te versterken , eventueel vanuit de EU richting Nepalese autoriteiten stappen te ondernemen? Zo ja, welke stappen? Zo nee, waarom niet?

4.

Kunt u de Tweede Kamer informeren over de resultaten van het bezoek van het EU team dat, onder leiding van de Nederlander Robert Milders, Directeur-Generaal voor Azië en Oceanië, Kathmandu in de periode 13 t/m 15 december heeft bezocht? Is er tijdens de verschillende gevoerde gesprekken met de premier van Nepal, ministers en andere betrokkenen, naast veiligheid en bescherming van de HRD ook gesproken over de rol van India en de Verenigde Staten bij het ondersteunen van het koninklijke leger in de strijd tegen de Maoïsten? Zo ja, wat is uw analyse? Wat is hierbij de positie van de EU?

Nepal: Human Rights Defenders Under Threat. Enhanced International Protection Urgently Needed, 19 December 2004.

A Statement by the Asian Human Rights Commission Nepalese exodus from impending disaster cannot be ignored, 14 December 2004.

Speech minister Bot tijdens het 6e EU mensenrechtenforum, Den Haag, 10 december 2004.

EU team to visit Nepal Himalayan, News Service Kathmandu 9 December 2004.

Nepal is vergeten, Volkskrant 7 december 2004.