Den Haag, 5 januari 2005

Vragen van de leden Tjon A Ten en Van Heteren (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Economische Zaken

over het gebruik van kinderen als proefkonijn voor HIV medicijnen

1.

Heeft u kennis genomen van de door Netwerk op zondag 19 december 2004 uitgezonden BBC documentaire Guinea Pig Kids ?

2.

Is het waar, dat:

a. het testen en toedienen van HIV medicijnen, die ernstige bijwerkingen hebben, vaak gebeurt zonder dat familieleden of voogden van de HIV positieve kinderen uit achterstandswijken in New York een informed consent getekend hebben?

b. ouders, wanneer ze niet willen dat hun kinderen gebruikt worden om de nieuwe medicijnen te testen, uit de ouderlijke macht gezet worden en dat deze kinderen vervolgens opgenomen worden in een opvangtehuis?

c. het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline, dat een vestiging in Nederland heeft, betrokken is bij deze onoirbare praktijken?

3.

Acht u deze praktijken strijdig met de door Nederland onderschreven relevante OESO richtlijnen?

4.

Deelt u de mening dat de in de Verklaring van Helsinki vastgelegde uitgangspunten en de bijzondere beschermingsmaatregelen, die in 1981 door middel van de Verklaring van Manilla zijn aanbevolen voor bepaalde categorieën van personen die kwetsbaar, arm of wilsonbekwaam zijn, zoals kinderen, hier ernstig geschonden zijn?

5.

Bent u voornemens om GlaxoSmithKline te bevragen over de bovengenoemde onoirbare praktijken? Zo ja, op welke termijn?

6.

Welke andere maatregelen bent u, eventueel in EU verband, van plan te nemen om het recht op respect van de fysieke en psychische integriteit in het bijzonder van wilsonbekwamen en minderjarigen, ook in ontwikkelingslanden, beter te beschermen tegen mogelijk misbruik door farmaceutische bedrijven voor experimenten met geneesmiddelen?