Provincie Noord-Holland

Half miljoen voor herstel drinkwatervoorziening in Atjeh

6-1-2005

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten een bedrag van 500.000 te schenken voor de wederopbouw van de drinkwatervoorziening voor de overlevenden van de ramp in Noordwest Sumatra ( Atjeh).

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten een bedrag van 500.000 te schenken voor de wederopbouw van de drinkwatervoorziening voor de overlevenden van de ramp in Noordwest Sumatra ( Atjeh). De schenking is bedoeld voor een project dat de Nederlandse waterleidingsector, waarvan PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland deel uitmaakt, wil voorstellen aan de Indonesische regering.

Het project waarin de provincie Noord-Holland bijdraagt is gericht op herstel van de drinkwatervoorziening op de korte en lange termijn. PWN heeft daarvoor specifieke kennis en expertise in huis en heeft al eerder verschillende ontwikkelingsprojecten in Indonesie gerealiseerd en kan gebruik maken van lokale contacten in het gebied. Naast de ruim 1 miljoen van de waterleidingsector, waarvan 100.000 van PWN en de 500.000 van de provincie Noord-Holland wordt een verdubbeling verwacht door enkele departementen, zodat in totaal mogelijk ruim 4 miljoen voor dit project beschikbaar komt. Van het geld worden de volgende eerste concrete activiteiten ontwikkeld : in het getroffen gebied worden grote drinkwaterreservoirs geplaatst, die de komende maanden steeds zullen worden bijgevuld met tankwagens. Verder is het de bedoeling eenvoudige bedienbare filterinstallaties te bouwen die goed en betrouwbaar drinkwater zullen produceren.
Voor de langere termijn wordt aan de Indonesische overheid voorgesteld dat wordt bijgedragen aan de opzet van een duurzaam drinkwatersysteem en te investeren in het opleiden van personeel voor plaatselijke waterbedrijven, die ook veel deskundigheid hebben verloren door de ramp.

Bij het besluit geldt uiteraard dat Provinciale Staten hiervoor instemming zal worden gevraagd.