Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

T.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

170 duizend studenten gepakt door verhoging eigen risico ziektekosten

Utrecht, 6 januari 2004, De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is furieus over de verhoging van het eigen risico van particulier verzekerde studenten. Alle studenten met een particuliere ziektekostenverzekering worden de dupe van een vervijfvoudiging van dit eigen risico. Studenten zijn de enige bevolkingsgroep die niet voor deze maatregel zijn gecompenseerd, hoewel minister Hoogervorst dit in zijn brief aan de Kamer wel heeft toegezegd.

Sinds jaren hebben studenten een aparte polis, vanwege hun bijzondere financiële situatie. Hierbinnen betalen ze alleen een wettelijke bijdrage. De verhoging van het eigen risico die vanaf 1 januari 2005 voor iedereen met een standaardpolis geldt, is echter binnen de premie gecompenseerd. Studenten, die deze premie sowieso niet betaalden, moeten de verhoging dus uit eigen zak betalen. Uit cijfers uit 2002 blijkt dat deze verhoging ongeveer 170 duizend studenten treft.

Juist voor studenten, die weinig geld hebben, is dat onacceptabel. Daarnaast bezoeken de meeste studenten slechts een paar keer per jaar de dokter voor relatief goedkope medicijnen. LSVb-voorzitter Kim Toering: "De compensatie die voor andere bevolkingsgroepen geldt, moet per direct, via de studiefinanciering, ook voor studenten gaan gelden. Juist op de financiële situatie van de student valt via geen enkele weg meer te beknibbelen."