Gemeente Appingedam

8-1-2005 Ondersteuning chronisch zieken, gehandicapten en ouderen (2005)

Gemeente Appingedam gaat ook in 2005 chronisch zieken, gehandicapten en ouderen steunen.

Ook in 2005 is er de mogelijkheid om categoriale bijzondere bijstand te verlenen aan personen ouder dan 65 jaar, chronisch zieken en gehandicapten met een zelf-standige huishouding.

De doelgroep bestaat specifiek uit personen ouder dan 65 jaar, chronisch zieken met onomkeerbare aandoeningen en die dagelijkse belemmeringen ondervinden, evenals gehandicapten die blijvende aantoonbare beperkingen hebben.

Het college stelt voor 2005 EUR 85,- per persoon op aanvraag beschikbaar.

Met de ondersteuning aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen beoogt het college enige financiële verbetering te brengen in hun bijzondere omstandighe-den. Veelal heeft deze groep hogere noodzakelijke kosten van bestaan. De catego-riale bijzondere bijstand moet echter wel betrekking hebben op kosten in verband met chronische ziekte of handicap.
Hierbij kan gedacht worden aan `verborgen' kosten, waarbij men moet denken aan:

- hogere telefoon- en portikosten i.v.m. het regelen van diverse aangelegen-heden rondom ziekte of gebrek;

- extra kosten in verband met voedingsmiddelen;
- extra kosten in verband met energieverbruik;
- verhoogde (risico)premies;

- extra kosten in verband met klusjes rondom huis;
- bloemetje mantelzorg.

Niet alleen huishoudens op minimumniveau komen in aanmerking, maar ook huishou-dens met een bovenminimaal inkomen tot 110% van de bijstandsnorm komen voor deze extra regeling in aanmerking, tenzij hun vermogen niet meer bedraagt dan het voor hem of haar van toepassing zijnde vrij te laten vermogen genoemd in de Wet Werk en Bijstand met uitzondering van het vermogen in de eigen woning.

U kunt een aanvraag afhalen en indienen bij de Werkeenheid Sociale Zaken gemeen-te Appingedam. Deze afdeling bekijkt dan of u de bijdrage ook daadwerkelijk krijgt.
Het aanvraagformulier dient u volledig in te vullen en te voorzien van bewijs-stukken.

Sociale Zaken Gemeente Appingedam