Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit, no. 9 januari 2005

13/12/2004

Lochem, 13 december 2004
In de nieuwe uitgave kunt u de volgende onderwerpen aantreffen: FLEXIBEL EN STRESSBESTENDIG. Hobbymatig zijn talloze mensen met de mensport bezig, maar slechts weinigen zien kans er hun bestaan in op te bouwen. Al zou je anders verwachten, heel wat belangrijke functies binnen de wedstrijdsport worden vervuld door gedreven amateurs. Mensen die, naast een baan elders, voor de hobby zichzelf wegcijferen. De rekenkamer zit als een spin centraal in het web dat samengestelde menwedstrijd heet en de leden ervan halen hun motivatie vooral uit de gezellige onderlinge sfeer. Met routiniers Willy Kokke-van Luyck en Joop Wisseborn neemt MenSport een kijkje achter de veelal hermetisch gesloten deur van hun werkruimte. Tekst en foto's van Ineke Westers.

MENNEN MET EEN VISUELE HANDICAP. Waar een wil is, daar is een weg. De 51 jarige Paul Brummelhuis uit Weerselo is lid van de Twentse Rijtuig en Arresleevereniging 'De Koets'n Keerls'. Zonder in het bezit te zijn van een koetsiersbewijs. Hij is namelijk ernstig visueel beperkt. Pauls motto? Waar een wil is, daar is een weg! Een interview door Margriet Markering. De fotoreportage is van Arjan Wijnstra.

KIJKEN MET ANDERE OGEN met. In de vorige MenSport berichtten we u over onderzoeker Leen Taal, de man die volop in het nieuws staat omdat hij een goed werkend en gepatenteerd middel tegen staart- en maneneczeem heeft ontwikkeld. Maar Leen Taal heeft de paardenwereld nog veel meer te bieden. In dit artikel van Madeleine Calkoen wordt dieper in gegaan op de ideeën en ontdekkingen van een bevlogen wetenschapper.

KIES VOOR VAKER VACCINEREN. Vanaf 1 januari 2005 worden de regels voor het vaccineren van paarden en pony's in België aangescherpt. Dieren die deelnemen aan wedstrijden vallend onder de reglementen van de FEI, dienen dan na de basisenting elke zes maanden gevaccineerd te worden tegen influenza. Een goede reden om samen met paardenkliniek de Veluwe alle wetenswaardigheden omtrent het vaccineren voor u op een rijtje te zetten. Het artikel en de foto's zijn van Meike Merks.

SPEKTAKEL IN TWEE PISTES. Paard & Koets had dit jaar voor het eerst twee showpistes. De meer dan 30 aanwezige stamboeken en verenigingen maakten er dankbaar gebruik van. Elk jaar heeft deze beurs de primeur van nieuw bedachte shows, of zoals professionals het noemen: de try-outs. Zelfs tijdens de grote menavond op zaterdag werden verschillende programma-onderdelen door stamboeken met verve ingevuld. Vaak gaan er maanden oefenen aan vooraf en wordt tevens in een vroeg stadium nagedacht over de aankleding van de stand. Na al die jaren 's Hertogenbosch verdienen de stamboek- en verenigingsleden een stevige pluim op hun hoed voor zoveel enthousiasme en creatieve inzet. Zonder hen zou Paard & Koets een stuk minder aantrekkelijk zijn. Een (show)fotogallery van Meike Merks.

CHARDON SHOWT EXTRA TALENT. Een adembenemende clinic met topmenners. Al ben je veelvoudig wereldkampioen vierspannen, dan is dat nog geen garantie dat je de gave hebt om in woord en daad een openbare les te geven. IJsbrand Chardon is een van die uitzonderlijke talenten, die dat wel kan. Dat liet hij uitermate duidelijk zien tijdens de PAVO\MenSport clinic-avond op Paard & Koets. Met hetzelfde ogenschijnlijke gemak als waarmee hij zijn vierspan rijdt, bespeelde hij vrijdagavond het ademloos luisterende en kijkende publiek met zijn schier eindeloze menkennis. Madeleine Calkoen was aanwezig en maakte een verslag.

RICHARD HESSINK: 'Een collectioneur wil onvergetelijk worden'. Onlangs kwam de rijtuigverzameling van Chris van Tilburg onder de hamer. Menigeen vreesde dat door de verkoop van zoveel objecten tegelijk de prijzen van authentieke rijtuigen onderuit zouden gaan, maar mede dankzij de promotie en een schitterend uitgevoerde catalogus, werd de veiling een groot succes. Nieuwsgierig naar het bedrijf dat door deze bijzondere rijtuigverkoop wereldwijd de ogen van collectioneurs op zich gericht kreeg, reisde MenSport af naar Zwolle, voor een goed gesprek met Richard Hessink, de man achter het gelijknamige veilinghuis.

WERKEN AAN DE LANGE TEUGEL IS MEER DAN EEN CIRCUSACT. Het werken aan de lange teugel is in Nederland en België een tamelijk onbekend fenomeen. Natuurlijk, de Spaanse rijschool is een begrip en ook in het circus en tijdens shows wordt het hogeschoolwerk hogelijk gewaardeerd, maar als volwaardige tak van paardensport beschouwt men het eigenlijk niet. En dat is jammer, want het werken aan de lange teugel heeft ruiters en menners veel te bieden. De hoogste tijd dus om deze bijzondere vorm van paardensport te verlossen van zijn 'circusimago'. Tekst en foto's van Meike Merks.

KERST EN NIEUWJAARSWENS. Uitgeverij, redactie en alle medewerkers van MenSport wensen u fijne feestdagen en een sportief en gezond nieuw(men)jaar.