Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Kunst door en van verstandelijk gehandicapte kunstenaars in de vitrine van het Glaspaleis in Heerlen

Glaspaleis Heerlen, Venster op Cultuur presenteert van zondag 9 januari t/m vrijdag 18 februari 2005 een tentoonstelling van Atelier Biest 24 uit Weert in de vitrine van het Glaspaleis. De expositie toont schilderijen die zijn gemaakt door en van verstandelijk gehandicapte kunstenaars. Het project Atelier Biest 24 is een samenwerkingsverband tussen de schilders van Atelier Biest 24 en de Weerter schilder Thijs van Heugten en is dagelijks vanaf de Bongerd te bezichtigen. De officiële opening is op zondag 9 januari 2005, 11.00 uur, in de hal van het Glaspaleis.

Binnen het activiteitencentrum 't Zonnehuis werd in 1987 gestart met schilderen. De nadruk werd gelegd op het goed leren kijken naar de omgeving om deze vervolgens op een eigen wijze vorm te geven. In 1993 werd 't Zonnehuis te klein en verhuisden de schilders naar Atelier Biest 24. Hier kregen de kunstenaars een eigen ruimte om zichzelf op schildergebied te gaan ontwikkelen. De spontaniteit van hun schilderijen sprak veel mensen aan en er werden regelmatig exposities georganiseerd. De vraag naar schilderijen werd groter en het atelier startte met een artotheek. Atelier Biest 24 werd een begrip in de regio Weert.

Medio 2003 zijn de schilders van het atelier in het kader van het jubileum een samenwerkingsproject aangegaan met de Weerter schilder Thijs van Heugten. De kunstenaars togen aan het werk en verdiepten zich in de kunst van het portret. Als oefening werden de medewerkers van activiteitencentrum 't Zonnehuis geportretteerd. Het portrettenproject is voltooid. In 2004 werden de portretten geëxposeerd in de Tiendschuur in Weert en nu zijn deze te zien in de vitrine van het Glaspaleis in Heerlen.

De deelnemende kunstenaars zijn: Kees Hens, Hanneke van Kessel, Els van der Kop, Rinie Mackus, Ben Nijsen, Carla Spee, Roel Theulen, Astrid Vleeshouwers, Ingrid Wertz en Ben Wuisman. Met medewerking van Thijs van Heugten.

www.glaspaleis.nl

////////////////

Informatie voor de pers:

Janneke Schmeitz

045 - 577 22 03

j.schmeitz8@heerlen.nl