Politie Friesland

Achtste Politiemonitor van start in Friesland

Fryslân 07-01-2005 - Vanaf 10 januari a.s wordt de Politiemonitor voor de achtste keer landelijk op grote schaal afgenomen. Dit gebeurt in opdracht van de ministeries van Justitie en van Binnenlands Zaken en Koninkrijkrelaties. De politiemonitor Bevolking is een jaarlijks telefonisch onderzoek naar veiligheid en criminaliteit. De resultaten van het onderzoek verschaffen informatie voor het veiligheidsbeleid van de centrale en decentrale overheid.

Het onderzoek geeft onder meer inzicht in slachtofferschap van criminaliteit, gevoelens van onveiligheid, problemen in de woonbuurt en het functioneren van de politie. In Friesland zullen er zon 1000 inwoners worden benaderd om mee te werken aan dit onderzoek. De steekproef waarop het onderzoek is gebaseerd is getrokken uit het telefoonregister van KPN-telecom. De steekproef is zodanig getrokken dat deze representatief is voor de in het onderzoek te onderscheiden gebieden in de politieregio. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Intomart/GfK. De uitkomsten van het onderzoek worden medio juni 2005 gepubliceerd.

Uit het onderzoek in 2004 bleek onder meer dat in Friesland de bevolking zich in vergelijking met 2001 veiliger in de eigen woonomgeving voelde en dat Friezen zich veel veiliger voelen dan de gemiddelde Nederlander. Bijna drievijfde (56%) van de inwoners van de regio Fryslân bleek tevreden of zeer tevreden over het totale functioneren van de politie. Ook over de wijze waarop de politie in Fryslân optreedt werd positiever geoordeeld dan gemiddeld in Nederland.