Gemeente Waterland


De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland werd afg Foto: college en inwoners in tent van Stichting Stadsrechten elopen maandag omgeven door een historisch tintje. De Stichting Stadsrechten Monnickendam hadden een grote tent voor het gemeentehuis geplaatst, waar de verschillende buurten zich presenteerden, uiteraard in historische kleding. Dit in verband met het 650 jaar jubileum van de stadsrechten van Monnickendam. De nieuwjaarsreceptie was daarom een klein voorproefje voor wat de gemeente de rest van het jaar te wachten staat.

Burgemeester Jongmans stond in zijn toespraak onder andere stil bij de ramp in Zuid-Oost Azie. Hij riep alle bezoekers op om geld te doneren in de collectebus bij de uitgang. Met steun van alle fracties zal de gemeenteraad eind januari bespreken of ze namens de gemeente ook een bedrag zullen storten op de rekening van de samenwerkende hulporganisaties. Het voorstel is om ongeveer 1 euro per inwoner te doneren, wat neerkomt op 17.500 euro. Daarnaast blikte de burgemeester vooruit op het feestjaar, nieuwe projecten in 2005 en de verkiezingen van 2006. Tot slot ging hij kort in op de financiële situatie van de gemeente en de resultaten van de onlangs gehouden omnibusenquete.

Zoals elk jaar werden er ook prijzen uitgereikt. Wethouder Keijzer maakte bekend wie de winnaars zijn van de sportprijs, de kunst-en cultuurprijs en de vrijwilligersprijs 2004.

Sportprijs
De heer Braak heeft de sportprijs gewonnen. De heer Braak is 74 jaar en heeft topprestaties geleverd tijdens atletiekkampen in de categorie 70 jaar en ouder. Hij is erelid van Atletiek Vereniging Monnickendam en heeft verschillende medailles behaald tijdens verschillende nationale kampioenschappen.

Foto: Watertheater de Plomp Kunst-en cultuurprijs De kunst-en cultuurprijs is gewonnen door mevrouw Groen van Watertheater de Plomp. Dit watertheater ontwikkelt, organiseert en voert theatervoorstellingen uit waarbij het unieke Noord-Hollands landschap centraal staat. Het theater speelt zich af op en aan het water. Sinds de zomer van 2002 is dit gezelschap actief. In 2002 hebben ze de voorstelling De fantastische meneer Vos opgevoerd, dat 600 bezoekers trok en waarbij 800 personen hadden ingetekend op de wachtlijst. Dit jaar stond meneer Pad op het programma.

Vrijwilligersprijs Foto: de groep Samen Eten
De Groep Samen Eten heeft de vrijwilligersprijs is ontvangst mogen nemen. Deze groep vrijwilligers organiseert eenmaal per maand een diner voor 60 personen bestaande uit alleenstaanden, weduwnaren enz. De groep krijgt altijd zeer veel enthousiaste reacties van bezoekers en er is zelfs een wachtlijst. De vrijwilligers verzorgen alles: ze kopen het eten in, maken alles klaar en ruimen ook alles weer op.

Ook zakelijke prestaties werden beloond. De heer Posch, de Spar-winkelier uit Broek in Waterland ontving de nieuw ingestelde prijs voor middenstander van het jaar uit handen van burgemeester Jongmans. Ondernemer van het jaar is de heer W. Foto: v.l.n.r. de familie Pronk, de familie Posch, de heer Dekker en burgemeester Jongmans Dekker van transportbedrijf C.H. Dekker & zn BV uit Ilpendam. De aanmoedigingsprijs 2004 ging naar Melkveehouderij gebroeders Pronk uit Broek in Waterland.