Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl



Reactie minister De Geus op koopkrachtberekeningen NIBUD EMBARGO TOT 18.15 uur

Minister De Geus: 'geen reden voor heropening koopkrachtdebat'

De constatering van het NIBUD dat 2005 een slecht jaar is voor de portemonnee wijkt niet af van het beeld dat het kabinet eerder heeft gegeven dat in 2005 iedereen er in koopkracht op achteruit gaat. Naast de voorbeelden die het NIBUD noemt, zijn er ook voorbeelden waarin de koopkracht vooruit gaat.

Alle voorbeelden vormen een combinatie van algemene en specifieke koopkrachteffecten die het kabinet in de tweede helft van vorig jaar aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Uit het algemene koopkrachtbeeld op Prinsjesdag - nog bijgesteld in december - bleek dat iedereen erop achteruit gaat. Uit het specifieke beeld dat de minister in oktober naar de Kamer heeft gestuurd, bleek dat er individueel uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Die worden onder andere veroorzaakt door veranderingen in de huursubsidie en de invoering van 'no-claim' in de Ziekenfondswet; zaken die in de rekenvoorbeelden van het NIBUD terugkomen.

Een AOW-echtpaar met een afgelost koophuis en een gemiddelde no-claim teruggaaf gaat er zo'n 0,5% op vooruit. Een modale kostwinner met twee kinderen, een huurhuis en geen ziektekosten gaat er ongeveer 1% op vooruit.

Aangezien er geen sprake is van nieuwe feiten of inzichten ziet minister De Geus geen reden om het debat over de koopkracht in 2005 te heropenen.

De minister wijst er verder op dat de vooruitzichten voor de koopkracht in 2006 rooskleuriger zijn dan voor 2005. 'Dit jaar is nog een jaar van nullijn en inleveren. Het is de bedoeling dat door een combinatie van een aantrekkende economie en de handen uit de mouwen steken de koopkracht in 2006 weer in de plus komt,' aldus de minister.

12 jan 05 18:15