Erasmus Universiteit Rotterdam

Verkiezingen, publieke goederen en geweld

Op donderdag 13 januari 2005 promoveert Klaas Staal op het proefschrift Verkiezingen, publieke goederen en geweld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de afgelopen eeuw is het aantal landen in de wereld sterk toegenomen, van ongeveer vijftig tot tweehonderd. Tegelijkertijd is er in de Europese Unie sprake van een steeds verdergaande samenwerking en zijn er in Duitsland en in Jemen juist landen samengegaan in plaats van uiteen gevallen. De promovendus bestudeerde de politieke en economische factoren die hierbij een rol spelen.

Het proefschrift bestaat uit drie delen, waarin wordt gekeken naar de rol van publieke goederen, naar de mogelijkheden van beïnvloeding door een centrale overheid van de beslissingen van lokale overheden en naar de keuze voor geweld door afscheidingsbewegingen.

Bij het aanbieden van publieke goederen en diensten door overheden speelt de grootte van regioâs een rol. Voor overheden van grotere regioâs is het gemakkelijker om publieke goederen aan te bieden, maar de burgers van deze regioâs hebben minder zeggenschap, wat het samengaan van regioâs weer minder aantrekkelijk maakt. Het blijkt dat als mensen de vrije keuze hebben om zich af te scheiden van een bestaand land, er meer landen ontstaan dan optimaal is.

Een argument dat vaak gebruikt wordt bij gemeentelijke herindelingen is dat gemeentes geen rekening houden met de voorkeuren van burgers buiten de gemeente en dat dit wel gebeurt na het samengaan van gemeentes. Het blijkt echter dat ook na het samengaan van gemeentes bepaalde groepen van burgers geen invloed meer hebben en burgers beter af kunnen zijn als de centrale overheid de beslissingen van gemeentes beïnvloedt door subsidies uit een soort gemeentefonds.

In sommige gevallen, zoals in Spanje/Baskenland of in Israël/Palestina, bestaan er afscheidingsbewegingen die gebruik maken van geweld. De promovendus bespreekt de samenhang tussen de keuze voor geweld en de kans op een vreedzame uitkomst, en verklaart waarom in Israël/Palestina de kans op geweld het grootste is als de partijen dichtbij een compromis zijn.

Promotor: prof.dr. S. Goyal, Wiskundige economie

Promotie 13 januari 2005, 13.30 uur
Plaats: Woudestein, Senaatszaal
Info: Interne en Externe Betrekkingen, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

gewijzigd op 06 jan 2005 12:54