Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van de heer drs. H.H. Janssen voor het vragenuur van 13 januari 2005

De CDA fractie heeft bij de behandeling van de begroting 2005 en middels schriftelijke vragen aan het college eind vorig jaar zorg geuit over het verdwijnen van de huisartsenpost bij ziekenhuis Mesos Overvecht, in het westelijk deel van Utrecht. Daarmee zou in de hele gemeente Utrecht slechts één huisartsenpost overblijven. Het CDA achtte dit zeer onwenselijk omdat daarmee de bereikbaarheid van huisartsenzorg buiten kantooruren voor een groot deel van de Utrechtse bevolking aanzienlijk af zou nemen.

In het Utrechts Nieuwsblad van 11 januari 2005 staat nu een bericht dat de kans groot is dat Utrecht toch een tweede huisartsenpost krijgt. Als locatie hiervoor wordt genoemd het Mesos Medisch Centrum, locatie Oudenrijn. Met name voor inwoners van Overvecht is dat nog altijd een achteruitgang ten opzichte van de oude situatie. Het CDA betreurt dat, maar denkt wel dat met een tweede post op locatie Oudenrijn een beter alternatief zou worden geboden dan met alleen een huisartsenpost aan de Rubenslaan aan de oostkant van de stad.

En hoewel de berichtgeving in het Utrechts Nieuwsblad hoopgevend is, geeft de tegenstrijdige informatie in het bericht de CDA fractie aanleiding voor de nodige aanvullende vragen aan het college.

1. In het bericht wordt gesteld dat Mesos en de Stichting Dienstencentrum Huisartsen Utrecht (SDHU) afspraken hebben gemaakt over een tweede post. Verderop in het bericht wordt echter vermeld dat de directeur van de SDHU terughoudend is. Er zou eerst nog overleg nodig zijn met de huisartsen.


Hoe groot acht het college de kans dat de tweede huisartsenpost er daadwerkelijk komt?

2. In het bericht staat dat de gesprekken over de tweede huisartsenpost met de huisartsen eind van deze maand worden afgerond.

a. Op welke termijn zou deze tweede huisartsenpost dan kunnen worden geopend?
b. Zijn tot die tijd alle inwoners van Utrecht, dus ook de inwoners van het westelijk deel van de stad, voor spoedeisend huisartsenbezoek aangewezen op de ene post aan de Rubenslaan?
c. Wat gaat het college doen indien de gesprekken tussen de directie van de SDHU en de huisartsen er toe leiden dat de huisartsenpost bij Mesos Oudenrijn er toch niet komt?

3. Bij motie vroeg het CDA bij de begrotingsbehandeling op 11 november 2004 het college met de betrokkenen te gaan praten over het openhouden van een huisartsenpost in het westelijk deel van Utrecht. Uit berichtgeving in het Utrechts Nieuwsblad van 15 december 2004 bleek dat tot op dat moment de verantwoordelijk wethouder nog geen gesprek met de betrokkenen was aangegaan en deze gesprekken pas wilde starten in de laatste week voor kerst.

a. Waarom is de verantwoordelijk wethouder niet veel sneller na 11 november 2004 met de betrokkenen om tafel gaan zitten?
b. Is het college met ons eens dat daarmee de kans op een (lange) overbruggingsperiode verkleind zou zijn?

4. In het bericht van deze week in het Utrechts Nieuwsblad ook gemeld dat: "de huisartsenpost bij Mesos overeen komt met de plannen van een projectgroep van provincie, patiëntenplatform en zorgverzekeraar Agis. Volgens dit plan krijgen alle ziekenhuizen in Utrecht vanaf volgend jaar een gecombineerde huisartsenpost/spoedeisende hulp met medicijnpost".


Betekent dit dat volgend jaar bij ziekenhuis Mesos Overvecht ook weer een huisartsenpost wordt geopend?


---- --