Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


VRT onderzocht of VB-leden geschrapt kunnen worden

De VRT heeft laten onderzoek of de VRT leden van Vlaams Belang kan weren uit de raad van bestuur. Dat schrijft De Standaard. De VRT deed dat op basis van een juridische nota van het Vlaams Parlement. Daarin staat dat de Vlaamse regering voorgedragen leden mag weigeren te benoemen of te ontslaan als ze van oordeel is dat de partij die ze vertegenwoordigen "de principes en de regels van de democratie niet aanvaardt en naleeft."

De studie is ondertussen doorgeschoven naar Norbert De Batselier, de voorzitter van het Vlaams Parlement. Aangezien de Vlaamse regering een beslissing moet nemen zal het dossier bij Geert Bourgeois, de Vlaams minister van Media, belanden.

De raad van bestuur van de openbare omroep is samengesteld volgens de sterkte van de fracties in het Vlaams Parlement. Vlaams Belang, CD&V, SP.A-Spirit en VLD krijgen daardoor de komende vijf jaar elk drie bestuurders bij de VRT. Volgende week komt de raad voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling samen. (BRON: De Standaard, foto: Danny Gys, Photo News) (13/01/2005)