Provincie Noord-Brabant




Eindmodel komt in zicht

Ligging Moerdijkse Hoek onder A17

De provincie Noord-Brabant vindt dat het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek op afstand van de kern Moerdijk moet komen te liggen. Waarschijnlijk komt het onder de A17.
Het college van GS heeft over twee ontwerpen van het bedrijventerrein oriënterend gesproken: een voorkeursontwerp en een ontwerp waarin het meeste milieuvoordeel te behalen is. Beide ontwerpen worden gepresenteerd aan de bestuurlijke en maatschappelijke begeleidingsgroepen op donderdag 13 januari. In deze groepen zijn de meest betrokken organisaties van de gemeente en regio vertegenwoordigd. GS zullen in mei/juni 2005 een definitieve keuze maken.

In het voorkeursontwerp is de haven van de Roode Vaart doorgetrokken en voorzien van een overslagterminal. Hiermee wordt de capaciteit van de haven vergroot. Het terrein bestaat uit drie grote componenten met daartussen ruimte voor groen.
Aan de hand van de tot op heden uitgevoerde stappen van het MER is bepaald welke elementen uit de verschillende modellen de beste kansen bieden voor mens en milieu en welke elementen de grootste knelpunten vormen. Daarom is in het voorkeursontwerp gekozen voor bebouwing ten oosten van de HSL. Ook is nadrukkelijk rekening gehouden met de afstanden tot de verschillende kernen (afstanden groter dan 500 meter) en wordt niet gebouwd in het gebied direct ten noord-oosten van Zevenbergsche Hoek en ook niet ten noordwesten van de A17. Bovendien blijven bijna alle waardevolle natuurelementen in het landschap behouden.
Hiermee zijn de belangrijkste contouren voor het bedrijventerrein bepaald. De zogenaamde 'lagenbenadering' (bouwen op van oorsprong hogere delen) is de basis van het aspect 'vernieuwend duurzaam'.

In het uiteindelijke voorstel voor de uitwerking van het Streekplan wordt door Provinciale Staten begin 2006 een definitieve keuze gemaakt. Eerst wordt dit onderwerp aangeboden aan de commissie Moerdijkse Hoek die op 25 januari vergadert.
Met de keuze voor beide ontwerpen wordt steeds duidelijker waar het bedrijvenpark Moerdijkse Hoek zal worden gerealiseerd. De komende tijd wordt verder gewerkt aan een concretere invulling van het terrein. Vervolgens wordt deze invulling in het kader van het MER gedetailleerd beoordeeld op milieu- en leefbaarheidsaspecten.

De provincie Noord-Brabant streeft er naar om in 2007 te starten met de aanleg van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. Het bedrijventerrein wordt ontwikkeld in de oksel van de snelwegen A16 en A17, direct aan de belangrijke verbindingsas Rotterdam-Antwerpen. Door de multimodale ontsluiting via de zeehaven van Moerdijk, de weg, het spoor en buisleiding is Moerdijkse Hoek een uitstekende locatie om grootschalige industrie en logistiek op een duurzame wijze in te passen in West-Brabant. Het bedrijventerrein is in eerste instantie bedoeld voor grootschalige bedrijven uit de fijnchemie, voedings- en genotmiddelen, hightech, logistiek, metaal en recycling.