Verbond van Verzekeraars

Tsunami: weinig verzekerde schade

De ellende in Zuidoost-Azië als gevolg van de tsunami is nauwelijks te overzien. Toch is de verzekerde schade maar laag. Want de mensen daar zijn niet of nauwelijks verzekerd. Dat maakt de ramp alleen maar schrijnender. Als mensen al een verzekering hebben, vergoedt die veel minder dan hier vanwege de lagere economische waarde van het verzekerde object, en omdat dekking tegen verschillende natuurrampen lang niet altijd standaard is.

De mensen en bedrijven in Sri Lanka en andere getroffen landen moeten huis en haard grotendeels zelf of met behulp van internationale hulp opnieuw opbouwen. In elk geval zonder veel hulp van een uitkering van een verzekeraar.
Hoe groot de ramp en de ellende van de tsunami van tweede kerstdag ook is, de economische schade is waarschijnlijk kleiner dan die van de orkanen in de Verenigde Staten eerder dit jaar. Dit zegt de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re. De orkanen Charley, Frances, Jeanne en Ivan richtten in augustus en september voor 27 miljard dollar aan verzekerde schade aan, terwijl de economische schade waarschijnlijk veel hoger was. Door de kleinere economie is de economische schade in Zuidoost-Azië lager. En de verzekerde schade is zelfs nog lager. Swiss Re denkt niet meer dan 88 miljoen euro te moeten uitkeren, Munich Re slechts 100 miljoen euro.

Weinig verzekeringspremie
Hoe zit het met verzekeringen in Zuidoost-Azië? In India betaalden de mensen in 2003 circa 17,3 miljard dollar aan verzekeringspremies. Voor Thailand, Indonesië en Sri Lanka zijn de bedragen respectievelijk 4,9 miljard, 3,1 miljard en 0,2 miljard dollar. Nederlanders betaalden ter vergelijking in 2003 ongeveer 50 miljard dollar aan verzekeringspremies (bron: Sigma).
Vertaald naar premie per hoofd van de bevolking betekent dit dat in Nederland gemiddeld 1.300 dollar per hoofd van de bevolking aan verzekeringspremie wordt afgedragen. Voor heel Azië gaat het om slechts 40 dollar per hoofd van de bevolking.
Voor een goede vergelijking tussen verschillende landen moet de verzekeringspremie worden uitgedrukt in procenten van het Bruto Nationaal Product (BNP) van elk land. De levensstandaard per land verschilt namelijk. In Nederland is die hoger dan in Sri Lanka, waardoor mensen hier meer uitgeven aan verzekeringen in absolute bedragen. Ook in procenten van het BNP zijn de verschillen enorm. Met name op het gebied van schadeverzekeringen geven mensen in de getroffen landen aanzienlijk minder uit aan premies dan in Nederland.

Verzekerd!, januari 2005