VVD



Nieuws

12 jan 2005 - VVD boos over wachtlijsten PGB

Ondanks waarschuwingen van de VVD-Tweede-Kamerfractie, bij monde van woordvoerder Anouchka van Miltenburg, voor de gevolgen van het uitgavenplafond voor persoonsgebonden budgetten, is aan het begin van het budge tjaardeeerstewachtlijsteenfeit.

Zorgkantoor Waardenland in Gorinchem zegt het totale Persoonsgebonden budget (PGB) voor 2005 reeds te hebben toegezegd. Mensen met een geldige AWBZ-indicatie krijgen in deze regio niet meer de keuze om hun zorg zelf te organiseren.

Tijdens de begrotingsbehandeling van VWS in oktober 2004 ondervroeg Van Miltenburg de staatssecretaris Ross-Van Dorp kritisch over de gevolgen van het voorgenomen uitgavenplafond voor het PGB. De bewindsvrouwe voorzag toen geen enkel probleem en zei dat er voldoende groeiruimte voor het PGB was.

De VVD heeft naar aanleiding van de berichten over de wachtlijsten meteen schriftelijke vragen gesteld. ,,Mensen met een geldige AWBZ-indicatie moeten altijd kunnen kiezen tussen zorg in natura en een PGB," zegt Van Miltenburg. Zij vraagt de staatssecretaris om zo snel mogelijk maatregel te nemen om deze keuzevrijheid voor alle zorgkantoor-regio's te herstellen.

Vragen van het lid Van Miltenburg (VVD) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de berichten dat er wachtlijsten zijn voor het PGB

1. Is de staatssecretaris op de hoogte dat bij het zorgkantoor Waardenland een wachtlijst is voor mensen die, na indicatie, kiezen voor een Persoonsgebonden budget?

2. Zijn er andere zorgkantoren waar wachtlijsten voor PGB's zijn, of op korte termijn dreigen te ontstaan? Zo ja, welke?

3. Wat vindt de staatssecretaris van deze ontwikkeling?

4. Hoe verhoudt zich het ontstaan van wachtlijsten voor het PGB zich tot het recht op zorg en tot de beleidsdoelstelling van vrije keuze van patiënten om de zorg zelf te organiseren?

5. Worden op dit moment mensen gedwongen te kiezen voor zorg in natura door het ontstaan van wachtlijsten voor het PGB?

6. Wat vindt de staatssecretaris hiervan en wat doet zij om de beleidsdoelstelling alsnog waar te maken?

7. Hoe is het mogelijk dat op 11 januari het PGB-budget voor 2005 op is? Wat is volgens de staatssecretaris de oorzaak hiervan?

8. Wat is de staatssecretaris op korte termijn van plan hieraan te doen?