Gemeente Amsterdam

Nieuw bestemmingsplan tweede fase IJburg onderzocht: Amsterdam maakt werk van voortgang
13 januari 2005 - Karen Buschman
De aanpak voor een nieuwe bestemmingsplanprocedure voor de tweede fase van IJburg is er primair op gericht dat het de toets van de Raad van State kan doorstaan. Daarnaast is van belang zo snel mogelijk te starten met de aanleg om aan de vraag naar (vooral eengezins-) woningen te kunnen voldoen.

Het college van B&W heeft de opties en planning voor de bestemmingsplanprocedure van de tweede fase IJburg ter kennisneming naar de Raadscommissie voor Stedelijke Ontwikkeling gestuurd.

De nieuwe bestemmingsplanprocedure is noodzakelijk aangezien de Raad van State op 24 november 2004 het eerdere bestemmingsplan voor de tweede fase van IJburg heeft vernietigd.
Parallel aan de bestemmingsplanprocedure kan een zogenaamde `artikel 19 procedure' gestart kan worden. Dit is een gangbare mogelijkheid die de Wet op de Ruimtelijke Ordening biedt om tot snellere uitvoering van plannen te komen. Hiervoor is dezelfde onderbouwing nodig als bij een bestemmingsplanprocedure; de eisen zijn even streng, maar de procedure gaat sneller.

Het college onderzoekt de mogelijkheden om via deze weg te starten met landmaken voor bijvoorbeeld het Middeneiland, waar veel eengezinswoningen zijn gepland. Het college zal een beslissing nemen als de risico's te overzien zijn. Er wordt gewerkt aan een risicoanalyse.
Biedt de rechter de mogelijkheid tot landmaken op grond van `artikel 19' en besluit de gemeente hier ook toe, dan blijft de vertraging beperkt tot circa 1 à 1,5 jaar. Indien de gemeente kiest voor landmaken van alle eilanden op basis van een vastgesteld bestemmingplan zal de vertraging ruim twee jaar bedragen. Naar verwachting kan een besluit hierover in het tweede kwartaal van 2006 worden genomen.
Om zoveel mogelijk waarborgen te verkrijgen wordt een juridisch team samengesteld met externe specialisten op het gebied van ruimtelijk, milieu- en Europees recht. Dit team zal adviseren over de benodigde aanvullende onderzoeken, juridische kwesties en de interpretatie van (toekomstige) regelgeving en jurisprudentie.
De ruimtelijke opzet van de tweede fase hoeft naar verwachting niet ingrijpend te worden veranderd. Eventuele kleine aanpassingen kunnen pas worden vastgesteld nadat aanvullende onderzoeken zijn gedaan.

De kosten voor nieuw bestemmingsplan worden geschat op ca. 1 miljoen euro en de financiële gevolgen voor de grondexploitatie op 1 à 2 miljoen euro.
De gevolgen van de Raad van State uitspraak voor de eerste fase van IJburg zijn minimaal aangezien het voorzieningenniveau daar voldoende is voor een wijk van 9000 woningen. De werkzaamheden aan de oostelijke ontsluiting en aan het Zeeburgereiland gaan gewoon door.

Pb-004

© Gemeente Amsterdam