TNO Arbeid


TNO Arbeid lanceert praktische scans voor diversiteitbeleid

TNO Arbeid lanceert een quick scan om te toetsen in hoeverre organisaties er al in slagen om optimaal rendement te halen uit de diversiteit aan talenten bij hun medewerkers en ontwikkelde vier praktische scans waarmee organisaties kunnen beoordelen in hoeverre hun personeelsbeleid is afgestemd op de specifieke positie van ouderen, vrouwen, allochtonen en arbeidsgehandicapten.

De samenstelling van de Nederlandse arbeidsmarkt wordt steeds meer divers. Ontwikkelingen als vergrijzing, de multiculturele samenleving en wetgeving omtrent het combineren van arbeid en zorg, dragen hieraan bij. Ook de afzetmarkt wordt meer divers en dat vraagt vaak een andere strategie, dienstverlening of product.

Het realiseren van een hogere arbeidsproductiviteit en betere aansluiting bij de klantvraag zijn belangrijke argumenten voor werkgevers om werk te maken van diversiteit. Diversiteitbeleid biedt oplossingen voor het bereiken van optimale en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, rekening houdend met en gebruik makend van al hun verschillen én overeenkomsten. Het gaat over het benutten van de talenten van álle medewerkers en heeft betrekking op alle aspecten van het personeelsbeleid. De quick scan van TNO Arbeid toetst in hoeverre organisaties er al in slagen om optimaal rendement te halen uit de diversiteit aan talenten bij hun medewerkers.

Praktische doelgroepenscans
Soms hebben bepaalde groepen medewerkers minder mogelijkheden of meer moeite om hun talenten binnen een organisatie te ontplooien. Hierdoor zijn ze niet optimaal inzetbaar. Organisaties kunnen ervoor kiezen om extra aandacht en steun te bieden aan deze groepen. Ouderenbeleid, beleid gericht op de doorstroom van vrouwen, multicultureel personeelsbeleid of beleid om de arbeidsparticipatie van mensen met een gezondheidsbeperking te bevorderen, kunnen uitkomst bieden. Dergelijk doelgroepenbeleid voorkomt verspilling van de talenten van bepaalde groepen medewerkers en daarmee het niet optimaal presteren van de organisatie.

TNO Arbeid ontwikkelde vier praktische scans waarmee organisaties kunnen beoordelen in hoeverre hun personeelsbeleid is afgestemd op de specifieke positie van de volgende vier doelgroepen:
-inzetbaarheid van de 50+ medewerker

-doorstroom van vrouwen

-in- en doorstroom van medewerkers van allochtone afkomst
-inzetbaarheid van medewerkers met een gezondheidsbeperking

TNO Arbeid beschikt niet alleen over instrumenten om vast te stellen in hoeverre optimaal gebruik wordt gemaakt van de talenten van diverse medewerkers, maar ook over de expertise en ervaring om organisaties te adviseren die op dit vlak verbetering nastreven.

Meer informatie
Neem contact op met Cristel van de Ven, telefoonnummer 023 554 94 19 of mail naar c.vdven@arbeid.tno.nl

Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/nieuws/20050113.html