Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG LEDENBRIEF BERGINGSPROBLEMATIEK VOERTUIGEN NOG STEEDS JUIST

De Vereniging Autoberging Nederland (ABNed) en de Branchevereniging voor Bergingsbedrijven (BVB) vinden in een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam aanleiding om in hun correspondentie richting gemeenten te veronderstellen dat de VNG Ledenbrief over de bergingsproblematiek van voertuigen na ongevallen geheel onvolledig en onjuist is. Wij ergeren ons aan die berichtgeving en beklemtonen dat de situatie zoals beschreven in de Ledenbrief op geen enkel punt is gewijzigd.

NMa
De Rechtbank Rotterdam heeft bij uitspraak van 22 december 2004 de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gesommeerd om een genomen besluit op bezwaar van niet-gerayonneerde bergingsbedrijven opnieuw te beoordelen en in de beoordeling ook de koppeling tussen de z.g. eerste en de tweede berging nadrukkelijker dan voorheen te onderzoeken. De NMa zal eerst haar eigen onderzoek moeten uitvoeren en de zaak opnieuw beoordelen. De NMa overweegt overigens hoger beroep.

Terughoudend
Ons advies aan de leden is nog steeds om terughoudend te zijn met het sluiten van contracten met niet-gerayonneerde bergers, aangezien de gemeente vervolgens in juridische zin de primaire verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de berging krijgt toebedeeld, terwijl deze nu bij de verzekeraars ligt. Zoals beschreven in de Ledenbrief zal aan die verantwoordelijkheid een prijskaartje hangen.


* Ledenbrief Bergingsproblematiek

* Uitspraak Rechtbank Rotterdam (Pdf, 600 kB)

geactualiseerd op: 13 januari 2005