Gemeente Stein


Aanmelding Project Bloem- en kruidenrijke randen in Zuid-Limburg 2005
13-01-2005

De Stichting Mergellandcorporatie zal ook voor het jaar 2005 het project Bloem- en kruidenrijke randen in Zuid-limburg continueren voor het buitengebied. De gemeente Stein geeft ondersteuning aan het Proefproject en heeft voor dit jaar een bijdrage beschikbaar gesteld.

Inhoud en doel project
In het project Bloem- en kruidenrijke randen gaat het om het realiseren van eenjarige randen die ingezaaid worden met een specifiek zaadmengsel. De werkeenheid van de akkerrand bedraagt tenminste 3 en maximaal 6 meter breed. De betrokken agrariërs ontvangen voor hun inspanningen een vergoeding.

Het project levert een belangrijke bijdrage aan de erosiebeperking en zorgt voor een mooie aankleding van het landschap voor bewoners en recreanten. De bijdrage van het project aan de erosiebestrijding is gelegen in het gegeven dat de randen eerder ingezaaid worden dan de meeste akkerbouwgewassen.

De bufferende werking wordt nog versterkt door de toepassing in het mengsel van twee graangewassen die voor een stevige vastlegging van de bodem zorgdragen. Naast dit praktische en esthetische doel kent het project ook een ecologisch doel. Er wordt zorg gedragen voor een gevarieerd landschap en een goede biotoop voor met name vlinders en bijen.
Verder zorgen de akkerranden voor nestgelegenheid voor bodembroeders zoals de patrijs. Tot slot vormen de randen een buffer voor de uitspoeling van meststoffen/bestrijdingsmiddelen naar de wegbermen.

Wie komt in aanmerking voor het project?
In principe kan iedere landbouwer en burger in het buitengebied van de regeling gebruikmaken. In overleg wordt bekeken welke aanvragen in aanmerking komen voor deelname.

Aanmelden
Aanmelden zo snel mogelijk vóór 26 januari 2005, via een bij de Stichting Mergellandcorporatie aan te vragen deelnameformulier (tel. 045-5449466, vragen naar de heer Leon Jongen of het secretariaat 045-5449488). E-mail: ljongen@area-advies.nl