Politie Zaanstreek-waterland


Aangehouden dadergroep inmiddels verdacht van vier gewapende overvallen

De verdachten die begin januari in het kader van het onderzoek naar gewapende overvallen in Noord-Holland zijn aangehouden, worden inmiddels in wisselende samenstelling verantwoordelijk geacht voor minimaal vier overvallen en een aantal woninginbraken. De politie zet het onderzoek voort.

De politie startte het onderzoek naar aanleiding van een aantal gewapende overvallen in de regio's Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord. Het rechercheteam, bestaande uit rechercheurs van de politie Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord en de Bovenregionale Recherche, hield begin januari op diverse plaatsen in Noord-Holland in totaal vijf verdachten aan. De drie hoofdverdachten, twee mannen van 27 en 28 jaar uit Midwoud en een 41-jarige man uit Hoorn, zitten inmiddels in gevangenhouding.

De politie verdenkt de mannen ervan in wisselende samenstelling betrokken te zijn geweest bij overvallen in Ursem, Purmerend en Monnickendam. Op 15 december werd een 49-jarige zakenman op de parkeerplaats bij een hotel in Purmerend door drie personen bij zijn huurauto overvallen en bedreigd met een vuurwapen. Zijn portemonnee werd hem afgenomen en zijn auto doorzocht. Diezelfde nacht werd een snackbareigenaar in Monnickendam bij het afsluiten van zijn zaak verrast door een drietal overvallers. Ook hij moest onder bedreiging van een vuurwapen geld afgeven. De politie denkt verder dat de daders van een overval op een bakkerij in Ursem ook moeten worden gezocht in de groep aangehouden verdachten. Hetzelfde geldt voor een overval op een woning aan de Bereklauw in Monnickendam. Of het drietal bij nog meer overvallen is betrokken, wordt nog door de politie onderzocht.

Tijdens het onderzoek heeft de politie verder goederen in beslag genomen die afkomstig bleken van een aantal diefstallen en inbraken in Noord-Holland. Zo kon de politie een Audi A8, die op 9 december werd gestolen in Monnickendam, terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar. De politie onderzoekt nog of de verdachten voor nog meer diefstallen en inbraken verantwoordelijk kunnen worden gehouden.


23.25 12-JAN-05
ZAANDAM, VIJFHOEKPARK

Politie zoekt meldster schennis

Twee politieagentes werden aangesproken door een vrouw die vertelde dat zij zojuist een man had gezien die schennis pleegde in het park. Zij gaf een beschrijving en het kenteken van de auto waarin de man was weggereden. De agentes gingen direct op zoek naar de auto en vonden hem even later met een man achter het stuur. In de haast om de verdachte te achterhalen werd echter vergeten de naam van de meldster te noteren. Deze vrouw wordt verzocht even contact op te nemen met wijkteam Zaandam-Centrum via 0900-8844.

14:45 12-JAN-05
PURMEREND, WETERINGSTRAAT
Agressieve bromfietser aangehouden
Een 40-jarige man uit Zaandam is door de politie aangehouden nadat hij weigerde aan een controle van zijn bromfiets mee te werken en een agent dreigde te slaan. Toen hij vervolgens de politiemensen met de dood bedreigde werd hij in de boeien naar het politiebureau gebracht. De bromfiets werd alsnog gecontroleerd en bleek opgevoerd. Ook was er sprake van een onveilige stuurinrichting, een gladde achterband en geen voorrem.


16:19 12-JAN-05
PURMEREND, BEATRIXPLEIN
Bromfietscontrole
Bij een bromfietscontrole door het verkeershandhavingsteam van de politie totaal 28 bekeuringen uitgeschreven. 27 bromfietsen, 7 snorfietsen en een squad (een vierwielige bromfiets) werden gecontroleerd. Er werden bekeuringen gegeven voor het negeren van een geslotenverklaring, snelheid, plaats op de weg, geen helm dragen, zonder certificaat rijden en rood licht negeren.

20:03 12-JAN-05
WORMERVEER, DUBBELEBUURT KROMMENIE, PADLAAN en ZAANDIJK, GUISWEG
Eén drankrijder bij controles
De politie heeft bij een alcoholcontrole een 26-jarige man uit Wormer aangehouden. De man reed in zijn personenauto terwijl hij ruim anderhalf maal de toegestane hoeveelheid alcohol in het testapparaat blies. Na verhoor is de man met een proces-verbaal en een rijverbod heengezonden.
Dertig andere bestuurders hadden niet gedronken of bleven binnen de wettelijke marge. In Krommenie bleven alle vijfenveertig gecontroleerde bestuurders binnen de marge. Vijfendertig bestuurders moesten in Zaandijk blazen bij de alcoholcontrole en bleven keurig binnen de wettelijke grenzen.

21:45 12-JAN-05
NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG
Snelheidscontrole
Bij een snelheidscontrole door het verkeershandhavingsteam met de radarauto zijn 55 motorvoertuigen op de foto gezet die de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur overschreden. De hoogst gemeten snelheid was 138 kilometer per uur. In totaal reed 15% van de gecontroleerde voertuigen te snel.

23:44 12-JAN-05
ZAANDAM, KONINGIN JULIANAWEG
Politie pakt blowende drankrijder
De politie heeft een 32-jarige Zaandammer aangehouden die wordt verdacht van het rijden na het roken van wiet en drinken van alcoholhoudende drank. Een politieauto moest flink voor de auto van de man remmen om een aanrijding te voorkomen. Vervolgens probeerde de man er vandoor te gaan maar de agenten reden hem verderop klem. Aan het politiebureau blies de verdachte ruim anderhalf maal de toegestane hoeveelheid alcohol door het controleapparaat. Een urineproef moet uitwijzen hoeveel werkzame stof van de hennepplant in zijn lichaam zit. Het rijbewijs van de man bleek al ingevorderd. Voor alle overtredingen en misdrijven wordt proces-verbaal opgemaakt.

01:59 13-JAN-05
MONNICKENDAM, SPEET
Drankrijder ingesloten
Een 48-jarige man uit Monnickendam is door de politie aangehouden voor rijden met alcoholhoudende drank en ingesloten omdat hij een openstaande boete niet kon betalen. De blaasproef wees uit dat de verdachte ruim twee maal de toegestane hoeveelheid alcohol op had. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs en er stond nog een boete van 780 euro voor hem open.

07:25 13-JAN-05
PURMEREND, PURMER-NOORD
Inbraken in woningen
De politie onderzoekt een viertal inbraken, gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag in de Purmer-Noord. Bij de woningen werden de voordeuren opengemaakt door de sloten te vernielen (Bulgaarse methode). Telkens werd er gepakt wat er voor het grijpen lag. Jaszakken werden leeggehaald, pasjes, portemonnee's, sleutels, telefoons, paspoorten en dergelijke zijn meegenomen. Bij een woning aan de Overlanderstraat bleek behalve de autosleutels ook de rode Fiat Tipo met kenteken LJ-LP-24 verdwenen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de aangetroffen sporen.

08:58 13-JAN-05
ZAANDAM, POELENBURG EN PELDERSVELD
Autoinbreker slaat ruitjes stuk
Tot nu toe hebben zeven eigenaren aangifte gedaan bij de politie van inbraak in hun auto's in de nacht van woensdag op donderdag. Bij alle voertuigen werd een ruitje ingeslagen. Uit diverse auto's werd de radio weggenomen. Dinsdag werden ook al enkele auto's in dezelfde buurten op dezelfde wijze opengebroken. De politie zal in de surveillance extra aandacht besteden aan dit soort inbraken.

---- --