SP stelt journalistieke verstrengeling van Twentsche Courant Tubantia met zorgverzekeraar aan de kaak

13 januari 2005

In een brief aan directie en hoofdredactie van de enige regionale Twentse krant spreekt de SP haar afkeuring uit over de commerciele deal die de krant met een zorgverzekeraar maakt door krantenabonnees een korting op de poliskosten van verzekeraar Groene Land Achmea te geven.

De krant verkwanselt hiermee haar onafhankelijkheid. Nota bene bij het steeds ondoordringbaarder oerwoud aan verzekeraars, aanbiedingen van "voordeeltjes", "volledige en deelpakketten zorg", de zogenaamde "vrije keus" en de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden zou een onafhankelijke krant met gepaste afstand onafhankelijk moeten opereren. De SP vraagt in ieder geval de redactie en journalisten om terug te keren naar meer objectiviteit. "Was het de krant te doen geweest om de lezers financieel te helpen dan had de krant beter de abonnementsprijs kunnen verlagen", aldus Vincent Mulder die namens de SP de brief ondertekende.

Hieronder de tekst van de brief.

Hengelo 12 januari '05

Geachte directie en hoofdredactie,

Tot onze grote verbazing lazen we in uw krant van vandaag dat u in zee bent gegaan met zorgverzekeraar Groene Land Achmea en uw abonnees korting aanbiedt op hun poliskosten, mits bij deze verzekeraar.

Deze kortingsregeling die uw krant en Groene Land Achmea met de krantenlezers wil treffen beschrijft u op de voorpagina van het journalistieke deel van de krant, wat gepaard gaat met de nodige reclame voor deze zorgverzekeraar.
Wij vinden het van groot belang dat een krant onafhankelijk is en onafhankelijk de berichtgeving verzorgt. We kunnen het ons dan ook niet voorstellen dat de redactie van een krant het kan toelaten dat lezers gebonden worden, zodanig dat juist die onafhankelijkheid van de krant wordt verlaten.
Als een verzekeraar via de media zijn aanbiedingen wil doen dan zijn daar de advertentie mogelijkheden voor. Daar geldt de scheiding van journalistieke artikelen en betaalde reclame-mededelingen. En een krant zou er naar moeten streven zijn verkoopcijfers te laten stijgen door kwalitatief hoogstaande journalistiek, en niet door in te boeten aan objectiviteit.
Met deze vorm van "klantenbinding" is echter de journalistieke onafhankelijkheid in het geding en wordt het een vorm van "krantenbinding" die u met ons niet zou moeten willen.

We vragen u dan ook met klem op uw besluit terug te komen en deze vorm van verstrengeling te stoppen.

Met vriendelijke groet,

Vincent Mulder
Voorzitter SP Hengelo

© SP 1996-2005