Universiteit van Amsterdam

Continuïteit, sociabiliteit en moraliteit van de jonkheid


Promotie Etnologie


donderdag 13 januari 12.00 uur

Henk Thewissen deed onderzoek naar de jonkheid (jongelingschap, Jeunesse , Burschenschaft ), een van oorsprong informeel sociaal verband van huwbare jonge mannen. De jonkheid was een hechte, streng gereglementeerde organisatie waarvan iedere geboren en getogen ongehuwde man van onbesproken gedrag vanaf de leeftijd van ongeveer zestien jaar lid kon worden. Bij het aangaan van een huwelijk moest hij de jonkheid verlaten. Met haar gesloten structuur, haar eigen interne regels en een jurisdictie die zich zelfs uitstrekte over de groep van gehuwden en ouderen, heeft de jonkheid eeuwenlang het sociale en culturele beeld van de eigen gemeenschap bepaald. Thewissen richtte zich in zijn onderzoek op de invloed van maatschappelijke en economische ontwikkelingen op de continuïteit, de sociabiliteit en moraliteit van de jonkheid - in het bijzonder van de Limburgse jonkheid - in de loop der tijden. Thewissen concludeert dat jonkheden, ondanks alle kritiek - zeker die van kerk en staat - zich door de eeuwen heen staande hebben weten te houden door hun grote aanpassingsvermogen op maatschappelijk en economisch gebied.

H. Thewissen: De Limburgse jonkheid. Jongerencultuur vanaf de late Middeleeuwen in een Europese context. Promotoren zijn prof. dr. G.W.J. Rooijakkers en prof. dr. P.J.A. Nissen (RU).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

N.B. De afdeling Persvoorlichting is gesloten van vrijdag 24 december tot maandag 3 januari.