Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Gesubsidieerde instanties helpen asielzoekers de grens over

Uitzenddatum: Do. 13 januari 2005, 20.30u

Mensensmokkel uit ideologische overwegingen komt tientallen keren per jaar voor. Ook gesubsidieerde instanties helpen uitgeprocedeerde asielzoekers de grens over. Dat blijkt uit gesprekken die Netwerk voerde met Johan van Tilburg (Inlia), asieladvocaat Collet en Rian Ederveen van Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt.

Tien procent
De ideologische mensensmokkelaar âPeterâ staat niet alleen: meer individuen helpen asielzoekers bij hun vlucht naar een ander westers land. Rian Ederveen schat dat ongeveer tien procent van de organisaties die hulp bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers zich ook bezighouden met deze vorm van mensensmokkel.

Op straat
Veel asielzoekers dreigen na een definitieve afwijzing op straat te belanden. Zij kunnen door omstandigheden (nog) niet terug naar het land van herkomst en hebben geen recht meer op opvang. Daarom steunen de gemeenten vaak plaatselijke projecten die aanvullende opvang verzorgen.

Strafbaar
Begin december heeft de Eerste Kamer een wetswijziging aangenomen ter bestrijding van mensensmokkel en mensenhandel. Ook de doorvoer van mensen naar andere Europese landen is nu strafbaar. Ook is het onderscheid tussen mensensmokkel uit winstbejag en ideologische mensensmokkel verdwenen. Op mensensmokkel staat een maximumstraf van vier jaar.