Socialistische Partij

Verslechterde babyopvang illustreert noodzaak maatregelen

13-01-2005 * SP-Kamerlid Arda Gerkens is erg bezorgd over berichten dat de opvang van baby's in kinderdagverblijven in veel gevallen te wensen over laat. Een recente inventarisatie van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (het NIZW) toont aan dat in veel crèches de leidsters te weinig kennis hebben over hoe ze om moeten gaan met hele jonge kinderen. In zeker de helft van de crèches zouden de leidsters te weinig tijd hebben om genoeg aandacht te geven aan baby's.

Arda Gerkens Gerkens: "Baby's vormen een zeer kwetsbare groep waar in de opvang juist extra aandacht aan moet worden besteed, in plaats van minder. In de nieuwe wet Kinderopvang zijn de eisen losgelaten die bepalen hoeveel kinderen er per leidster mogen zijn, waardoor de leidsters nu dus te veel baby's en jonge kinderen per groep onder hun hoede kunnen krijgen. Ik heb daarom de minister gevraagd of hij deze eisen opnieuw wil vast leggen in de wet om grote ongelukken in de toekomst te voorkomen.''

De SP is sinds de invoering van de nieuwe wet Kinderopvang (op 1 januari j.l.) begonnen met een onderzoek onder ouders en verzorgers naar hun ervaringen en mening over deze nieuwe wet. De resultaten van deze enquête zullen door de SP gebruikt worden in toekomstige debatten met de minister over de kinderopvang.