Digitale Gemeente Houten

Brug over het spoor bij Castellum Gekste Plek in Houten

donderdag 13 januari 2005 - Bron: Fietsersbond Houten

De brug bij Castellum, de torenhoge brug die Oost en West moet verbinden is gekozen als nummer één in de Top Tien Gekken Plekken in Houten. Het kruispunt voor het gemeentehuis is nummer twee en de punaises volgen op drie.

Wat er aan voorafging
De lijst van Gekke Plekken is ontstaan als een van de onderwerpen voor de informatieavond onder de naam `Iets met de Fiets?' op 4 november. Een dertigtal plekken in en in de omgeving van Houten werden genoemd als onduidelijk, gevaarlijk of gewoon heel vreemd. Na oproepen in Trefpunt en op de website van de Fietsersbond, is de lijst gegroeid tot meer dan vijftig plekken. Om de actie handen en voeten te geven is aan leden Fietsersbond en lezers Trefpunt gevraagd een top tien samen te stellen uit twintig voorgeselecteerde plekken.

Geen doel maar middel
De lijst is op woensdag 12 januari aangeboden aan de gemeente Houten. De lijst is namelijk geen doel maar een middel. Een middel om Houten nóg fietsvriendelijker te maken. Om de gemeente Houten te wijzen op deze vreemde, soms bizarre plekken. Alle plekken komen, zeker volgens de indieners in aanmerking voor verbetering en/of verandering De gemeente kan aan de slag: verbeter deze plekken én zorg ervoor dat zulke plekken niet meer ontstaan.

De wethouder
Wethouder Joost van Oostrum nam de plattegrond met de Gekke Plekken in ontvangst. Ook ontving hij een foto van Houten's gekste plek. De wethouder, evenals de rest van het college, een fervent fietser kent en erkent veel van de gekke plekken. Helaas kan er, volgens hem, niet voor elke plek een oplossing worden gerealiseerd. Als voorbeeld noemde hij de nummers een en twee van de lijst, de brug bij Castellum en het kruispunt voor het gemeentehuis. De plekken wachten op de spoorverdubbeling en de renovatie van het centrum. En dat duurt helaas langer dan gewenst. Bij sommige plekken zegt de gemeente: 'nee, dat kan niet beter' en dat wil men graag uitleggen. Maar een bordje 'uitgezonderd fietsers' onder het bord doodlopende weg (waar het voor fietsers niet doodloopt), dat moet wel snel kunnen.

De Top Tien Gekke Plekken
De uiteindelijke Top Tien staat hieronder. Opgemerkt dient te worden dat vaak het idee van een maatregel goed is, maar dat de uitvoering onvoldoende is (oversteek bij de Poort) of op díe specifieke plaats niet goed uitpakt (fietsstraat).


1.brug over spoor bij Castellum

2.kruispunt voor gemeentehuis

3.punaises...

4.fietsstraat

5.fietsoversteek De poort

6.website gemeente Houten over onderwerp "fietsen"
7.plattegronden die onbereikbaar zijn voor fietsers
8.fietsrotonde Molenzoom/Koppeling

9.fietspad bij Barbiersgilde (hekjes!)

10.trap bij fietstunnel onder spoor (verlengde Kon. Emmaweg)

Het vervolg
We hebben een principe afspraak met de Wethouder om over een jaar. de plattegrond nog eens te bekijken. Dan gaan we tellen hoeveel Gekke Plekken er van de kaart zijn verdwenen. Natuurlijk gaan we ook bijhouden hoeveel er weer zijn bijgekomen. Dat laatste hopen we niet en daarom zullen we met de gemeente blijven meedenken aan fietsvriendelijke oplossingen. ieder geval krijgen we een reactie op de lijst door middel van mogelijke oplossingen en termijnen. Dat de gemeente serieus werk wil gaan maken van de plekken blijkt overigens uit het al gestarte zeswekelijkse bijeenkomsten. Hierin staan deze - en andere - gekke Houtense plekken en "Duurzaam Veilig" (zie ook Iets met de Fiets?) op de agenda. Op deze site houden we u op de hoogte over het wel en wee van de Gekke Plekken.

Zie ook de website van de Fietsersbond voor foto's.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).