Ingezonden persbericht


Persbericht / Press release

PERSBERICHT

Wine Professional 2005: Uitslag Nationale Huiswijncompetitie

Een van de hoogtepunten van Wine Professional 2005, 10-12 januari in de Amsterdam RAI, waren de finaleproeverij en de prijsuitreiking van de Nationale Huiswijncompetitie. Honderden cafés en restaurants hadden gedurende het voorgaande jaar deelgenomen aan de regionale huiswijncompetities die The Wine & Food Association organiseerde. Op dinsdag 11 januari boog een deskundige jury onder leiding van Jan van Lissum zich over de ruim 40 finalewijnen.

Te vaak onderbelicht

Wijnliefhebbers besteden er bij café- of restaurantbezoek vaak nauwelijks aandacht aan: de huiswijn. Ze zouden dat juist wel moeten doen. Al gaat het doorgaans om de goedkoopste wijn op de kaart, de wijn die meestal gekozen wordt door de niet-wijnkenner, hij biedt wél inzicht in de vraag hoe er in de desbetreffende horecagelegenheid met wijn wordt omgegaan. Het verschil tussen een nietszeggend slobberwijntje en een met zorg gekozen toegankelijke én karaktervolle wijn is hemelsbreed. Een goede huiswijn is als een visitekaartje en maakt nieuwsgierig naar de gehele wijnkaart. Een slechte huiswijn roept twijfels op omtrent het vakmanschap van de verantwoordelijken en vormt daardoor een smet op het blazoen van café of restaurant.

Na een intensieve, 3 uur durende proeverij tijdens Wine Professional maakte de jury de Huiswijnen van het Jaar bekend. Algemeen jurycommentaar over de finale was, dat het correcte tot goede wijnen waren, maar soms misschien toch wat aan de brave kant; echt grote verrassingen zaten er niet bij.

De winnaars:

Categorie Café/Eetcafé/Brasserie wit:
2004 Lindenhof Dry White, Zuid-Afrika
Café Sjiek Schiedam
importeur: Les Genereux Zutphen

Categorie Café/Eetcafé/Brasserie rood:
2003 Finca El Portillo, Selected Red, Bodegas Salentein Mendoza, Argentinië Eetcafé de Troubadour Joure
importeur: Verbunt Wijnkopers Tilburg

Categorie Restaurant wit:
2004 Palacios Borgos Verdejo, Rueda, Spanje
Restaurant De Witte Raaf Noordwijk
importeur: Okhuysen Haarlem

Categorie Restaurant rood
2002 Columbia Crest, Two Vines, Shiraz, Columbia Valley, Washington State Restaurant De Rijcke Jonker in Wormerveer
importeur: Vinites Haarlem

Categorie Elite restaurants wit:
2002 Grüner Veltliner Steinhaus, Weingut Summerer, Langenlois, Kamptal, Oostenrijk Restaurant Sapiche in Gulpen en Oud Sluis te Sluis importeur: Goessens Maastricht

Categorie Elite restaurants rood:
2002 Quinta de Cabriz, Dão, Portugal
Restaurant De Jufferen Lunsingh Westervelde
Kwast Wijnkopers Nieuw-Vennep



Ingezonden persbericht