OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Leraar moet blijven leren

Leraar moet blijven leren
Hoogleraar bepleit investering in leraren

'Voor leraren die zelf niet willen blijven leren, is in de moderne school geen plaats.' Dat beweert prof. dr. Hubert W.A.M. Coonen bij zijn aantreden als bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit Nederland op 14 januari 2005.

Van de leraar bestaat een vrij stereotiep beeld, waarbij het bord, het krijtje, schoolboeken en schoolbanken vaste onderdelen zijn. Het lijkt alsof het leren op school jaren onveranderd is gebleven. De traditionele school, die grotendeels is afgeleid van de industriële organisatie, voldoet echter niet meer voor de toekomst. De moderne kennissamenleving stelt nieuwe eisen. Een leraar kan daarom niet meer volstaan met een opleiding aan het begin van de carrière.

In een tijdperk waarin kennis zich sneller ontwikkelt dan ooit, moeten leraren expert blijven in hun vakgebied. Daarnaast - en minstens zo belangrijk - moeten zij jongeren ook 'leren leren'. De samenleving vraagt namelijk om mensen die kunnen omgaan met veranderingen en die zich snel nieuwe bekwaamheden eigen kunnen maken. Volgens Coonen moeten moderne leraren erop gericht zijn inspirerende omgevingen te creëren die actief en samenwerkend leren bevorderen. Zij moeten permanent op zoek zijn naar de beste vormen om jonge mensen gemotiveerd te laten leren en hen te stimuleren zelf de leiding te nemen over de persoonlijke ontwikkeling.

Naast deze creativiteit in het vormgeven van het onderwijs, worden van de moderne leraar pedagogisch inlevingsvermogen verwacht en communicatievaardigheid in de omgang met de verschillende leerlingen. Maar ook de bereidheid om samen te werken met collega's binnen de school en met experts buiten de school. Bij dit nieuwe beroepsprofiel van de leraar horen een permanente leergierigheid én scholing gedurende de hele carrière. Hier ligt volgens Coonen een belangrijke taak voor de lerarenopleidingen. Zij kunnen leraren tijdens hun hele loopbaan ondersteunen met aanvullende opleidingen. Om dit te realiseren, zullen ook de lerarenopleidingen ingrijpende vernieuwingen moeten ondergaan.

Prof. dr. H.W.A.M. Coonen (1951) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatiemanagement in de educatieve sector. Deze leerstoel is ingesteld bij het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland en wordt gefinancierd door Fontys Hogescholen. Coonen spreekt zijn inaugurele rede uit op vrijdag 14 januari 2005 in het vergadercentrum Pretoria van de Open Universiteit Nederland, Valkenburgerweg 177 te Heerlen. Aanvang om 16.00 uur precies. De titel van de oratie is 'De leraar in de kennissamenleving. Beschouwing over een nieuwe professionele identiteit van de leraar, de innovatie van de lerarenopleiding en het management van de onderwijsvernieuwing'.

Voorafgaand aan de oratie vindt om 14.00 uur een debat plaats over professioneel leraarschap, herontwerp van onderwijs en de bijdrage van de lerarenopleidingen. Aan dit debat zal de top van onderwijsbestuurders deelnemen, waaronder minister van OCW, Maria van der Hoeven. Voorzitter van het debat is prof.dr. Wynand Wijnen, emeritus hoogleraar Onderwijskunde van de Universiteit Maastricht.