Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegale import van schapen

Naar aanleiding van een klacht hebben controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het Ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit, afgelopen dinsdag 11 januari 2004 in een weiland in de gemeente Enschede, zevenenvijftig (57) schapen aangetroffen waarvan een deel onvoldoende (diergeneeskundige) verzorging had gekregen. Bij een klein aantal van deze dieren waren de hoeven te ver doorgegroeid waardoor de schapen zeer moeilijk konden lopen. Bij nader onderzoek bleek dat een deel van de schapen was voorzien van Nederlandse oormerken, een deel met Duitse oormerken en een deel in het geheel niet was voorzien van de verplichte oormerken.

De opgespoorde eigenaar, een particuliere schapenhouder, kon geen importcertificaten overleggen voor de Duitse schapen. Hij verklaarde dat veertig van de zevenenvijftig schapen inderdaad uit Duitsland afkomstig waren en dat hij die illegaal had geïmporteerd. In overleg met de Officier van Justitie en de Voedsel- en Waren Autoriteit zijn de schapen door de AID-controleurs in beslaggenomen en overgebracht naar een quarantainestal. Alle schapen moeten gedurende 3 weken in quarantaine verblijven in deze stal en worden ook voorzien van AID-oormerken. Indien zich tijdens de quarantaineperiode geen dierziektes openbaren, kunnen de schapen worden teruggegeven aan de eigenaar, onder voorwaarde dat hij eerst alle kosten van opslag en dierenartsbehandeling betaald. Indien hij niet wil of kan betalen zullen de dieren worden verkocht.

Tegen de eigenaar wordt ter zake de verschillende overtredingen proces-verbaal opgemaakt.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318