Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

2 Vragen van mevr. N.R. Schipper, mevr. drs. S.A. Willemsen en de heer W. Rietkerk.

(ingekomen 13 januari 2005)


Uit de reactie van het College, opgetekend door de afdeling bijzondere wetten van 8 september 2004, op het advies van de wijkraad binnenstad van 15 juli 2004 betreffende handhaving terrassen:
"Voor de uitvoering van de Horecaverordening heeft de Burgemeester van Utrecht mandaat verleend aan de chef afdeling Bijzondere Wetten van de politie regio Utrecht.
Hieronder vallen ook het verlenen en handhaven van vergunningen die zijn verleend voor terrassen behorende bij horecabedrijven. In het kader van de uitvoering van met name dit aspect van de controle en handhaving wijs ik u erop dat door mij meerdere keren bij de Dienst Stadsbeheer het verzoek is neergelegd om de terrassen op een goede en duidelijke wijze te markeren.
Eerst dan zal het mogelijk zijn om op een verantwoorde wijze te kunnen handhaven. Nu deze markeringen, die moeten worden aangebracht in de openbare weg, veelal ontbreken wordt de controle hierdoor extra moeilijk."

Een onderdeel van de aanvraag van een terrasvergunning is een inrichtingsschets. Hierop staat getekend waar het terras zich bevindt. Deze tekening maakt onderdeel uit van de vergunning. Fysiek gezien, het kunnen nagaan of het aangetroffen terras overeenkomt met de tekening en dus de vergunning, is een markering van het terras handig.
De handhavers hebben niet altijd de tekening op zak. Daarnaast is het niet erg nauwkeurig.

Onderdeel van de terrasvergunning is de terrasverordening. In artikel 5 is het volgende over markering opgenomen:

"Artikel 5 Een terras dient aan de volgende eisen en voorwaarden te voldoen:
a. de omvang van het terras dient op een duidelijk zichtbare wijze te zijn gemarkeerd;
b. de markering van het terras moet voldoen aan redelijke eisen van welstand;
c. de markering mag geen belemmering opleveren voor de doorgang van het verkeer op tijdstippen dat het terras niet in gebruik is of mag zijn;
d. de markering moet, indien deze bestaat uit een fysiek object, wegneembaar en verplaatsbaar zijn en mag niet hoger zijn dan 1 meter respectievelijk 1.20 meter in geval van de afscheiding -voor zover deze hoger is dan 1 meter- volledig transparant is;
e. voor zover de markering parallel aan de weg is gelegen mag deze niet bestaan uit een fysiek object;
f. de omvang van het terras mag de breedte van de gevel van het (gedeelte van het) gebouw, waarin het horecabedrijf wordt gedreven niet overschrijden;
g. het terras moet direct aansluiten aan de inrichting waartoe het behoort;
h. het terrasmeubilair, met uitzondering van parasols, mag niet voorzien zijn van handelsreclame;
i. het terrasmeubilair moet wegneembaar en verplaatsbaar zijn."

Navraag bij bijzondere wetten levert de volgende informatie op: het zichtbaar maken van het terras niet hetzelfde als het markeren van het terras. Een horeca-uitbater kan zijn terras bijvoorbeeld zichtbaar maken door een lint. Maar komt dit lint overeen met de in de vergunning aangegeven inrichting? Hiertoe is, voor het handhaven ervan, markering noodzakelijk. Dit zal over het algemeen moeten gebeuren op de openbare weg. Daarom verzoekt bijzondere wetten dat DSB hiervoor zorg draagt.

De DSB geeft aan dat de markering wat haar betreft geregeld is in de terrassenverordening (artikel 5) die onderdeel is van de terrasvergunning. En dat daarmee de horeca-uitbater verantwoordelijk is voor het verzorgen van de markering. Als de markering ontbreekt zal de handhaver (bijzondere wetten) de uitbater daarop moeten wijzen.

Kortom bijzondere wetten wijst naar DSB en die wijst terug naar bijzondere wetten waar het de markering betreft.


Vragen:

1. Wie draagt nu precies zorg voor de daadwerkelijke handhaving van een terrasvergunning?

Markering van een terras is onderdeel van een verleende terrasvergunning.

2. Wie draagt zorg voor de markering van een terras?
3. Waarom wordt daarop niet gecontroleerd en gehandhaafd?
4. Wie is er verantwoordelijk dat de markering handhaafbaar is?
5. Deelt het college onze indruk dat het hier om een uitvoeringprobleem gaat?
6. Indien ja, wat gaat het College doen om de onduidelijkheden rondom de terrassen op te lossen?


---- --