---

Nieuwsberichten
---

Nederland gereed als NATO Response Force

14-1-2005 10:00:00

Een deel van de Koninklijke Landmacht staat vanaf (vrijdag) 14 januari gereed als NATO Response Force (NRF). Dan neemt het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps in Münster de taken van het Land Component Command van NRF-4 op zich. Het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse Legerkorps en alle ter beschikking gestelde eenheden staan tot en met 30 juni stand-by voor mogelijke NAVO-inzet.

De NRF is een snelle interventiemacht van de NAVO die om de zes maanden door andere eenheden van verschillende NAVO-landen wordt gevuld. De interventiemacht is in staat binnen vijf tot dertig dagen waar ook ter wereld te worden ingezet. De NRF bestaat uit een Land Component, een Maritime Component, een Air Component en een Special Forces Component.

Komende periode is onder meer de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte onderdeel van de NRF. Zij leveren de grootste bijdrage voor de Land Component, aangevuld met eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en eenheden van andere NAVO-landen. Het Korps Commandotroepen uit Roosendaal levert een belangrijke bijdrage aan de Special Forces Component.

Nederland levert totaal een bijdrage van 4500 man.

Nieuws Nieuwsberichten