Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, 14 januari 2005

Dierentuinen in 2004 onverminderd populair: 9,5 miljoen bezoekers!

Twee nieuwe NVD leden per 1 januari 2005

---

In het jaar 2004 brachten in totaal maar liefst negen-en-een-half miljoen mensen een bezoek aan één of meerdere van de twaalf dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD)! Hiermee is het succes van 2003 geëvenaard, ondanks de economisch wat mindere tijden.

---

Vooruitkijkend naar 2005, is de verwachting dat dit jaar de grens van tien miljoen bezoekers zal worden overschreden. Dit heeft onder meer te maken met de uitbreiding van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen met twee nieuwe leden: Dierenrijk Europa in Mierlo, en Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden.

NVD Activiteiten in 2004...

Tijger Campagne
De NVD dierentuinen sloten in september hun campagne voor de bescherming van tijgers in het wild af. In totaal werd 120.000 door de dierentuinbezoekers bijeengebracht en overgemaakt aan diverse projecten in Azië. De NVD activiteiten waren onderdeel van een Europese tijgercampagne van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). De gezamenlijke Europese dierentuinbezoekers brachten hiervoor ongeveer 700.000 bijeen.

Samenwerking NVD en WWF
Op 3 juni werd de structurele samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en het Wereld Natuur Fonds (WWF) verder ingevuld door de lancering van een gezamenlijke actie voor de waterrijke natuur in Afrika. Tijdens de 'Junimaand Dierentuinmaand' vonden er in de 12 NVD dierentuinen allerlei activiteiten plaats in het kader van de watercampagne 'Wet and Wild' van het Wereld Natuur Fonds.

Fotowedstrijd
Op 29 oktober werden de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en het Wereld Natuur Fonds. Amateur-fotografen uit heel Nederland (en België) hebben enthousiast op deze uitdaging gereageerd en er werden meer dan tweeduizend leuke en ontroerende foto's ingezonden.

en in 2005

Schildpadden campagne
Ook in 2005 organiseert de EAZA een natuurbeschermingscampagne. Dit keer brengen dierentuinen in heel Europa de schildpadden onder de aandacht. In de Shellshock Campagne wordt duidelijk dat veel soorten schildpadden op het punt staan om voorgoed van de aardbodem te verdwijnen. De leden van de NVD gaan hier met allerlei activiteiten het komende jaar aandacht aan besteden en ook weer geld inzamelen om schildpadden te helpen.

Junimaand Dierentuinmaand
In de maand juni zal de NVD met al haar leden tal van speciale activiteiten organiseren voor alle dierentuinbezoekers in het kader van de Junimaand Dierentuinmaand actie. Wat er precies zal gaan gebeuren blijft nog even een verrassing

Einde bericht

---

In de bijlage vindt u meer gedetailleerde informatie per dierentuin die is aangesloten bij de NVD.

Voor algemene informatie over dierentuinen en/of de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, kunt u contact opnemen met de heer Koen Brouwer, directeur NVD, Tel. 020-5200750.

Bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn de 14 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten. Meer informatie over de NVD vindt u op www.nvdzoos.nl Alle leden van de NVD zijn tevens lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA): www.eaza.net

De NVD dierentuinen zijn:
Vogelpark Avifauna/Alphen a.d. Rijn, DierenPark Amersfoort, Artis/Amsterdam, Apenheul/Apeldoorn, Burgers' Zoo/Arnhem, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenpark Emmen, Dolfinarium Harderwijk, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Dierenrijk Europa/Mierlo, Zoo Parc Overloon, Ouwehands Dierenpark/Rhenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam.

---